Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Es lliuren els premis a la Innovació Tecnològica Agrària 2003

query_builder   17 octubre 2003 19:59

event_note Nota de premsa

Es lliuren els premis a la Innovació Tecnològica Agrària 2003

Tractaments Juneda S.A (TRACJUSA) ha estat guardonada amb el Premi per la seva gestió en el tractament de purins

La tecnologia constitueix un component ineludible del creixement econòmic. El sector agrari, com a la resta de sectors productius, no és aliè a aquesta necessitat. La tecnologia proporciona els elements adients per incrementar la productivitat dels medis de producció (energia, fertilitzants, aigua, aliments del bestiar, material vegetal, maquinària, instal·lacions,…). La tecnologia ben aplicada permet afegir més valor a l’activitat agrària i, per tant, situar les rendes de l’agricultura al mateix nivell de les dels altres sectors de l’economia.

Precisament per promoure la recerca i innovació tecnològiques agroalimentàries, el DARP va instaurar l’any 2001 els Premis a la Innovació Tecnològica Agrària, que es convoquen anualment.

En aquesta tercera convocatòria han concorregut al Premi a la Innovació Tecnològica Agrària un total de vint-i-cinc candidatures d’empreses que representen diferents àmbits de la producció agrícola, ramadera, la indústria agrària, els inputs per la producció i la gestió i aprofitament de residus, ubicades a la major part de les comarques agràries de Catalunya. Aquestes han estat examinades per un Comitè d’Experts integrat per dos representants del món universitari, Antoni Michelena  Bárcena, director de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (UdL) i Lluís F. Gosálvez Lara, director del departament de Producció Animal (UdL); dos representants de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentaries, Joan Juli Sugrañes, director del Centre de Cabrils (IRTA) i Manuel Pérez Gámez, coordinador de Transferència Tecnològica (IRTA); dos representants del departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Juan José Segarra, subdirector general d’Innovació Rural i Santiago Planas, cap del Servei de Transferència Tecnològica i, el director general de Producció Agrària i Innovació Rural, Xavier Coll.

En aquest sentit,  d’acord amb el Comitè d’Experts, s’ha atorgat el Premi a la Planta de tractaments de purins i cogeneració d’energia elèctrica de l’empresa Tractaments de Junesa, S.A-TRACJUSA de Juneda (Garrigues).

La planta de tractament de purins de TRACJUSA processa part dels residus gestionats dins el Pla de Gestió de Dejeccions Ramaderes promogut per un total de 157 explotacions de Juneda, Puiggròs, Arbeca i les Borges Blanques (Garrigues). La zona es caracteritza per l’elevada densitat de granges, fet que dificulta l’eliminació dels purins per l’única via de l’aplicació a les parcel·les de cultiu i, per tant, fa imprescindible la disposició d’alternatives que facin sostenible l’activitat ramadera. El projecte, en el qual ha intervingut la Universitat de Lleida, compta amb la participació d’una entitat financera i diverses empreses tecnològiques i del sector de l’energia.

L’enginyeria del procés es caracteritza pels seus aspectes totalment innovadors en el tractament dels purins, alguns dels quals es troben patentats.  La capacitat de processat de la planta és de 110.000 tones/any en un règim d’explotació superior a les 8.000 hores/any. Cal destacar que TRACJUSA és la primera unitat demostrativa del procés VALPUREN, sistema que ha estat possible gràcies a tres anys d’investigació promoguda per les empreses d’ingenieria SENER i SGT amb la col·laboració de l’Institut Català de la Energia i el departament d’Ingenieria Ambiental i Ciències del Sòl de la Universitat de Lleida. En concret, mitjançant la digestió anaeròbia es produeix biogàs, que serà reutilitzat en combinació amb gas natural per a produir l’energia elèctrica, part de la qual serà exportada a la xarxa d’alta tensió. La potència instal·lada és de 2.722 kW per a cadascun dels sis motors generadors existents. Com a resultat final del procés, també s’obté fertilitzant orgànic amb un 90% de matèria seca, presentat en forma de granulat o pelletitzat. En el seu conjunt, el procés també es distingeix per l’eficàcia dels seus cicles energètics i per les mesures adoptades per prevenir la contaminació de l’entorn.

D’altra banda, també han estat nomenades quatre candidatures, en concret la producció industrial de micorritzes arbusculars de l’empresa SYTEN, Sustancias y Tecnologies Naturales (Tarragonès), la gestió integral de les dejeccions ramaderes en una explotació de vaquí de llet de la Societat Agrària de Transformació Sant Mer (Pla de l’Estany), la producció de plantes d’espècies hortícoles i ornamentals de l’empresa GUSI Planters, SL (Baix Llobregat) i el control del barrinador de l’arròs Chilo Suppressalis W. mitjançant feromones de l’Agrupació de Defensa Vegetal de l’arròs de l’Ebre (Baix Ebre).

El departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, convoca aquest premi, dotat amb 6.000 euros, amb l’objectiu de distingir i guardonar les empreses agràries, les seves entitats associatives i les empreses tecnològiques que hagin introduït en el procés productiu elements tecnològics innovadors i que, com a conseqüència d’aquesta introducció, s’hagin obtingut resultats beneficiosos pel que fa a l’economia, l’ergonomia, la qualitat, la seguretat o la sostenibilitat de les produccions agràries.

Així mateix, amb el Premi es pretén aconseguir referents per al sector agrari pel que fa al procés d’innovació tecnològica i, alhora, incentivar aquestes actuacions entre les empreses del sector agrari de Catalunya.

Amb aquesta distinció, des del DARP es vol contribuir al fet que el sector agrari pugui afrontar els reptes tecnològics presents i, en conseqüència, que Catalunya disposi d’un sector agroalimentari cada cop més enfortit, capaç de competir en els mercats i contribuïdor de la generació d’ocupació, benestar i equilibri del territori.

Barcelona, 17 d’octubre de 2003