- L'espai museogràfic, que posa en valor la vida monàstica i la història de l’abadia, està dividit en quatre àmbits on diferents elements tecnològics ofereixen una experiència immersiva.
- La Generalitat hi ha col·laborat amb una aportació d’1,4 milions d’euros.
El conseller de la Presidència, Albert Dalmau, al costat del Pare Abad, Manel Gasch, ha participat avui a l’estrena oficial el nou Espai Immersiu amb el qual l’Abadia de Montserrat vol descobrir als visitants la vida monàstica, els valors benedictins i el fet religiós, fent servir la tecnologia i els sentits com a canals per explicar la seva història. A l’acte d’estrena també hi ha participat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, i el comissari del Mil·lenari, sotsprior i majordom de l’Abadia de Montserrat, el Pare Bernat Juliol.
Concretament, l’espai, de 700 metres quadrats estrenat avui, està situat a sota de la plaça Santa Maria, en un espai annex al Museu de Montserrat anomenat Sala dels Murs del segle XIV. Aquesta és una sala subterrània de gran valor històric que conserva els murs medievals, que daten del segle XIV, descoberts per l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch als anys vint del segle passat. El Govern de la Generalitat ha aportat 1,4 milions d’euros a aquesta musealització en el marc dels actes del Mil·lenari de Montserrat.
La sala immersiva s’ha estructurat en quatre eixos temàtics diferents:
- Acollida: destaca l'esperit acollidor del monestir i permet als visitants conèixer-ne la història i evolució, així com les múltiples representacions de la Mare de Déu de Montserrat i l'Escolania. Tot això es presenta mitjançant un split flap display, columnes interactives, projeccions i cabines insonoritzades.
- Comunitat: un audiovisual, taules interactives i altres recursos expliquen la història dels murs de la sala, les activitats de la comunitat i qui era sant Benet de Núrsia.
- Espiritualitat: un gran audiovisual immersiu que recorre els conceptes clau del cristianisme.
- Esperança: una pantalla interactiva en forma de pila baptismal que conclou el recorregut amb un missatge d’esperança i renaixement.
A la cloenda de l’acte, el conseller Dalmau ha posat en valor que “aquest nou espai museogràfic fa que el visitant de Montserrat es pugui apropar a la vida monàstica i, alhora, conèixer millor què i com és la basílica i quina ha estat la història i el significat d’aquest santuari”. “Montserrat ha aconseguit ser, i aquí rau el seu gran valor, una referència universal d’espiritualitat cristina arrelada al nostre país”, ha dit. Així mateix, ha explicat que a banda de ser una invitació a l’espiritualitat, l’espai immersiu és una oportunitat “per visitar la nostra història compartida, els nostres orígens, i sobretot, una reivindicació del treball compartit que ha marcat la construcció de Catalunya”
Les característiques del nou espai immersiu
L’espai no és un lloc informatiu ni formatiu, sinó un marc on poder conèixer la vida benedictina i el fet religiós d'una manera amena i accessible, tot connectant amb el públic d’avui, indiferentment de les seves creences i la seva condició social. Cadascun dels espais en què s’ha dividit l’espai disposa de diferents tecnologies aplicades al que pot oferir cada element.
Acollida
Aquesta àrea disposa de quatre peces museogràfiques diferenciades:
- Una instal·lació mecànica, anomenada split flap display, que mostra amb voluntat artística les múltiples representacions de la Mare de Déu de Montserrat, en un atractiu joc visual de formes, imatges, paraules i colors.
- Un interactiu –disposat en tres columnes tàctils– amb informació sobre els personatges i els pelegrins que han visitat el santuari al llarg del temps.
- Una projecció sobre l’evolució de l’abadia des de la seva fundació, al segle IX, fins als nostres dies. Aquesta peça, fruit d’una rigorosa i profunda recerca historiogràfica, s’ha convertit en la primera recreació feta en 3D de la transformació arquitectònica del Monestir de Montserrat.
- Quatre cabines insonoritzades, pensades especialment perquè el visitant gaudeixi de forma relaxada i sense pressa de la música de l’Escolania de Montserrat.
Comunitat
Aquesta àrea temàtica és formada per quatre instal·lacions:
- Un audiovisual que fa visible les activitats quotidianes de la comunitat montserratina, articulades totes al voltant de tres eixos principals: l’oració, el treball i la cultura.
- Una taula on s’explica qui era sant Benet de Núrsia; quins són els valors benedictins; i on rau la importància de la carta apostòlica Pacis nuntius, escrita pel papa sant Pau VI el 1964.
- En una taula annexa, es narra també la història dels murs medievals de la sala.
- Completa aquest àmbit un interactiu que recorre els fets més destacats dels 1.000 anys d’història de Montserrat.
Espiritualitat
Inclou un audiovisual immersiu que recorre els conceptes clau del cristianisme.
Esperança
Com a punt culminant del recorregut, i mitjançant una pantalla reactiva en forma de pila baptismal, el visitant rep un missatge de comiat ple d’esperança. Aquest missatge posa en marxa una seqüència d’efectes lumínics i assenyala el camí cap a la sortida.