Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El DG d'Indústries i Qualitat Agroalimentària del DARP presentarà l'inventari Productes de la Terra

query_builder   29 octubre 2003 14:24

event_note Nota de premsa

El DG d'Indústries i Qualitat Agroalimentària del DARP presentarà l'inventari Productes de la Terra

El director general dIndústries i Qualitat Agroalimentària del departament dAgricultura, Ramaderia i Pesca, Enric Segarra, presentarà demà dijous, dia 30 doctubre, lInventari de Productes de la Terra en el marc de la Fira de Sant Narcís de Girona.Aquest estudi és fruit d’un conveni entre el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i la Universitat de Barcelona - en concret amb l’equip d’investigació dirigit pel Doctor Jesús Contreras i Hernández, del Grup Estudis Alimentaris (GEA) - establert al marc de la Fira Alimentària 2002.L’objectiu de la realització d’aquesta publicació és la de protegir i preservar el patrimoni etnoalimentari de Catalunya. Es tracta d’una recopilació exhaustiva dels productes agroalimentaris típics i tradicionals de la cultura rural catalana, que en la majoria dels casos, només es coneixen localment. Lestudi neix amb lobjectiu de ser una eina de desenvolupament rural, ja que pot servir per millorar la seva comercialització i alhora contribuir a ser un atractiu turístic de les diverses comarques de Catalunya.En aquesta publicació es relacionen 240 productes agroalimentaris amb personalitat i denominació pròpies agrupats en set espais geogràfics que no reflecteixen cap unitat administrativa concreta, però que tenen una història i una cultura comunes respecte a la tradició en l’elaboració dels productes. Aquestes zones són Pirineus, les comarques gironines les comarques de Ponent, les comarques centrals, les comarques metropolitanes, les comarques Tarragonines, i les comarques de les Terres de l’Ebre. També existeix un grup de productes que no estan adscrits amb suficient intensitat a cap espai geogràfic definit, si no que, pel contrari, la seva producció i elaboració es troba disseminada per tot Catalunya. Aquests productes han estat agrupats en un mateix capítol, en tres categories. embotits, formatges i productes relacionats amb el pa i la pastisseria. Finalment, l’últim capítol s’ha destinat a les denominacions d’origen de vins i cava.