- L’executiu ha reunit una vintena d'entitats i institucions per valorar l’abast de la crisi humanitària provocada per l’ofensiva de grups rebels al nord-est del país
- El conseller Jaume Duch ha traslladat el suport i solidaritat del Govern a totes les persones que es troben sobre el terreny i s’ha compromès a continuar monitoritzant la situació
![EXT EXT](/govern/docs/2024/12/05/13/41/c227372a-97dc-4247-9e72-428ae2f52588.jpg)
El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, ha participat aquest dijous en una sessió extraordinària del Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència (CCAHE). El Govern ha convocat aquesta trobada per analitzar la nova escalada de violència a Síria i el seu impacte sobre la població civil. Aquesta mateixa setmana, alguns grups parlamentaris també van plantejar la necessitat de convocar aquest Comitè.
El passat 27 de novembre, diversos grups rebels van llançar una ofensiva al nord-est de Síria, amb la qual van aconseguir prendre el control de gran part d'Alep —la ciutat més poblada del país— i l'enclavament de Saraqeb, que enllaça Alep amb Damasc. A més, van avançar en diverses zones a la província de Hama. L’atac va debilitar les forces del règim de Bashar al-Assad, que va respondre amb bombardejos sobre nuclis de població i va provocar desenes de morts civils i milers de desplaçats.
Davant d’aquesta situació, el CCAHE s’ha reunit per compartir i actualitzar informacions, valorar l’abast de la crisi en clau humanitària i acordar pròxims passos. Les primeres xifres les ha aportat l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD): calcula que hi ha hagut una setantena de víctimes mortals, més de 220 persones ferides —dues terceres parts de les quals, dones i infants—, i més de 60.000 persones desplaçades. Una situació que, si es produeixen contraofensives del Govern de Damasc, empitjorarà ràpidament.
La representant de l’Agència també ha informat que la situació a Alep és ara mateix més calmada, però hi continuen havent atacs que afecten infraestructures sanitàries, escoles, camps de desplaçats i instal·lacions d’aigua. S’ha produït, a més, una important reducció de la disponibilitat d’aliments bàsics, i els preus s’han incrementat exponencialment.
També han intervingut una desena d’entitats de cooperació i acció humanitària, expertes en ajut humanitari d’emergència, la protecció de la salut, la lluita contra les desigualtats, la promoció de la pau i la potenciació de llengües i cultures, entre altres àmbits, i amb coneixements de la realitat siriana sobre el terreny.
El conseller Duch ha conclòs que caldrà monitoritzar la situació “minut a minut”, i ha demanat a les entitats que comparteixin informacions entre elles i, també, amb l’ACCD: “Considereu aquest canal absolutament obert”.
El titular d’Unió Europea i Acció Exterior ha reiterat, finalment, el suport i solidaritat del Govern als qui es troben sobre el terreny, patint un conflicte que ja fa 14 anys que dura i continua devastant el país i la seva població. Ho ha fet acompanyat de la secretària general del Departament d’Unió Europea i Acció Exterior, Lorena Elvira; el secretari d’Acció Exterior del Govern i de la Unió Europea, Agustí Fernández de Losada; la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Andrea Costafreda; i el director de l’ACCD, Vicenç Margalef.
“Estarem molt presents i, si tenim més informacions provinents de canals més institucionals, us les farem saber. Sabeu que podeu comptar amb nosaltres”, ha traslladat el conseller a les entitats, a qui ha emplaçat a mantenir més reunions, de caire sectorial, i una altra del CCAHE si fos necessari.
Sobre el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència (CCAHE)
El CCAHE és un organisme adscrit a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) creat per coordinar els esforços de les administracions públiques catalanes i de la societat civil en situacions d'emergència humanitària a fi de donar-hi una resposta àgil i eficaç.
Són membres del CCAHE, entre d'altres, diversos departaments de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i altres entitats representatives de l'àmbit municipalista català i representants de la federació catalana d’ONGD i d’entitats d’acció humanitària.
Convenis d’acció humanitària
El compromís del Govern amb l’acció humanitària queda palès en el Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026, que estableix que es destinarà un 10% de l’Ajut Oficial al Desenvolupament a aquesta modalitat. Precisament, aquesta setmana s’ha publicat la resolució definitiva de la convocatòria de subvencions a convenis d’acció humanitària per respondre a crisis d’aparició sobtada i crisis de llarga durada, una crida dotada amb 2,3 milions d’euros.
Aquest instrument permetrà, a partir del gener de 2025, que les organitzacions humanitàries seleccionades puguin presentar propostes d’intervencions ràpides en sectors com l’aigua, el sanejament i la higiene, l’assistència alimentària, la salut i l’allotjament, entre altres.