- El Govern i els ministeris de Transformació Digital i de Ciència, Innovació i Universitats impulsen la creació d’una AI Factory a Barcelona que serà liderada pel Barcelona Supercomputing Center, amb l’objectiu de posicionar-se com a referent en intel·ligència artificial a Europa
- Aquesta infraestructura, pionera al continent, oferirà accés a potents recursos computacionals i serveis d'R+D a startups, pimes i científics, accelerant el desenvolupament d'aplicacions d'intel·ligència artificial alineades amb els valors europeus
- La Comissió Europea ha anunciat aquest matí l'aprovació del projecte
En un esforç conjunt per posicionar Catalunya i l’Estat espanyol al mapa de la innovació en intel·ligència artificial, el Govern i els ministeris de Transformació Digital,i de Ciència, Innovació i Universitats han anunciat una històrica inversió per impulsar la creació de la primera "AI Factory" a Barcelona.
Aquesta iniciativa, liderada pel Barcelona Supercomputing Center-Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), es convertirà en un epicentre de desenvolupament a IA, permetent tant al sector públic com al privat impulsar projectes d'R+D d'alt impacte en ciència i tecnologia. Amb aquesta finalitat, també es recolzarà a la Xarxa Espanyola de Supercomputació (RES), aliança de 14 organitzacions i els seus supercomputadors distribuïts per tota la geografia espanyola per oferir servei de Computació d'Altes Prestacions. La proposta del BSC inclou una ampliació de la capacitat de supercomputació amb una actualització del MareNostrum5, que es veurà equipat amb tecnologia avançada d'acceleradors d'IA per a l'entrenament i el desenvolupament de models generatius a gran escala.
El projecte, la concessió del qual ha estat anunciada aquest mateix matí per la Comissió Europea, començarà la seva implementació el 2025 amb l'objectiu d'estar plenament operatiu a finals d'aquell mateix any.
És una proposta ambiciosa per convertir-se en una de les primeres AI Factories d'Europa, un nou tipus d'infraestructura dissenyada per la Comissió Europea per impulsar la innovació i el desenvolupament en intel·ligència artificial (IA). Aquesta iniciativa s'emmarca en el paquet de mesures recent de la Unió Europea per posicionar Europa com a referent mundial a IA, afavorint l'alineament amb els valors ètics i normatius de la UE.
L’AI Factory integrarà recursos tecnològics avançats, dades i talent especialitzat. Aquest ecosistema servirà perquè empreses, startups, pimes i institucions accedeixin a una infraestructura de supercomputació optimitzada per a IA i a una xarxa de serveis complementaris.
L'objectiu és democratitzar l'accés a recursos d'IA per a sectors amb recursos limitats i, així, fomentar la innovació en àrees com ara biomedicina, climatologia i disseny de xips, seguint la visió europea de construir IA generativa alineada amb els valors de la UE.
El projecte de l'AI Factory preveu una inversió total propera als 198 milions d'euros. D'aquesta quantitat, la Generalitat aportarà 14 milions d’euros i el Govern espanyol contribuirà amb gairebé 62 milions d'euros a través del Ministeri de Transformació Digital i del Ministeri de Ciència, Innovació. A més, el projecte també comptarà amb aportacions internacionals: el Govern de Portugal invertirà 15,6 milions; el Govern de Turquia 6,5 milions d'euros, i el Govern de Romania 1 milió d'euros. Aquesta suma total serà duplicada per la Comissió Europea en el marc del programa de finançament Horizon Europe, amb una contribució de 98 milions d'euros, consolidant el suport europeu a aquesta iniciativa pionera.
El Govern català ha concretat el suport a aquesta convocatòria europea amb un compromís pressupostari de 14 milions d'euros. "Ens trobem davant d'una gran oportunitat sense precedents per millorar la qualitat de vida dels ciutadans, amb aquesta inversió significativa en projectes d'avantguarda, Catalunya impulsa la implementació de tecnologies disruptives i la transició cap a un model més sostenible i competitiu", ha assenyalat la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat.
La integració vertical de la IA al sector empresarial pot esdevenir un factor crucial per desbloquejar una productivitat més gran. “En aquest sentit, la finestra d’oportunitat de la intersecció de la supercomputació i la biomedicina és màxima. Cal destacar també en aquest punt el posicionament de Catalunya com a referent a l'estat espanyol i europeu en l'àmbit de les teràpies avançades, productes terapèutics i de diagnòstic que combinen fàrmacs, dispositius i components biològics”, ha afegit la consellera Montserrat. S'espera que l'aplicació de la IA al llarg del cicle de vida dels medicaments, especialment per a l'anàlisi de les dades clíniques, maximitzarà el desenvolupament de tractaments mèdics personalitzats.
“El Govern espanyol sempre ha estat compromès amb la innovació responsable en intel·ligència artificial. Amb la BSC AI Factory fem un pas ferm cap a la democratització de l'accés a la intel·ligència artificial per augmentar la competitivitat del nostre ecosistema, però sobretot perquè aquesta competitivitat reverteixi en una millora de la nostra societat”,ha comentat el ministre per a la Transformació Digital i la Funció Pública, Óscar López.
Alhora, la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, ha subratllat el compromís del Govern amb un projecte que “ens permetrà situar Espanya com un dels països de referència en el desenvolupament en Intel·ligència Artificial i, a més , impulsar que tant el sector públic com el privat puguin desenvolupar projectes de R+D amb un destacat impacte en ciència i tecnologia”.
El director del Supercomputing Center Barcelona (BSC-CNS), Mateo Valero, ha destacat que “la IA Factory ubicada al BSC serà un pol clau per a l'impuls de l'ecosistema d'innovació en intel·ligència artificial a Europa, i serà decisiva per a l'adopció d'aquestes noves tecnologies per part del teixit empresarial, fonamentalment startups i pimes, i l'administració pública. Per això es reforçaran les capacitats de MareNostrum 5 amb tecnologia d'última generació, maquinari i programari, per al desenvolupament de la IA i un ampli repositori de dades, que donaran servei a sectors tan amplis i diversos com el farmacèutic, biotecnològic, legal, financer , climàtic, públic o mitjans de comunicació”. Mateo ha afegit que “aquesta gran aposta servirà per emportar, a través de grans infraestructures computacionals com MareNostrum 5, la intel·ligència artificial a tots els sectors de la societat, i permetrà el desenvolupament d'una intel·ligència artificial alineada amb els valors ètics europeus”.
La Intel·ligència Artificial al Cor de la Innovació Europea
L'AI Factory de Barcelona està alineada amb l'informe de la Comissió Europea sobre IA generativa i amb el recent informe Dragui sobre IA i el seu potencial en múltiples sectors. Aquestes línies mestres reflecteixen la importància de comptar amb infraestructures que permetin l'ús de models d'IA en ciència, medicina, indústria i sostenibilitat, entre d'altres.
Amb una primera inversió de 580 milions d'euros per part de la Comissió Europea per a la xarxa de Supercomputadors d'alt rendiment (EuroHPC), els països membres estan cridats a contribuir a aquests projectes estratègics. En el cas de Barcelona, l'AI Factory no només millorarà el MareNostrum5, sinó que obrirà les portes al talent europeu, promovent una infraestructura experimental de supercomputació dissenyada per a IA.
Aquesta AI Factory és un pas clau en l’enfortiment de l’autonomia digital europea i el lideratge de Catalunya i l’Estat espanyol en el desenvolupament ètic de la intel·ligència artificial.