Vint-i quatre de les quaranta-quatre capitals de comarca han tingut població estacional de signe positiu la major part de l’any 2023

Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), els valors més elevats de població estacional, en termes relatius, es registren al tercer trimestre de l’any i majoritàriament en municipis litorals, que tenen un important component turístic i de segona residència. Pals i el Port de la Selva encapçalen la llista, ja que a l’estiu multipliquen per 5 la població censada; Pals va acollir 10.718 persones de mitjana diària al tercer trimestre del 2023, a més dels 2.566 habitants, i el Port de la Selva va acollir una mitjana diària de 4.299 persones, a més dels 1.044 habitants.

També destaquen Santa Susanna i Sant Pere Pescador, que van quadruplicar la població mitjana a l’estiu, i Tossa de Mar i Salou, que la van triplicar. A més, hi ha 19 municipis que van duplicar la població mitjana a l’estiu, entre els quals hi ha municipis turístics del Pirineu, com ara Alp, Naut Aran i la Vall de Boí.

Gràfic. Població estacional ETCA en relació amb la població resident, per trimestres. Municipis. 2023{"name":"2024/12/11/10/27/2162b0f9-059c-470e-ad1b-2885c15d4638.jpg","author":"Idescat","type":"0","location":"0","weight":114275}

Capitals de comarca

La població estacional dels municipis pot oscil·lar de manera important al llarg de l’any, perquè reflecteix les entrades i sortides de la població per motius laborals, d’estudis i turístics. L’anàlisi de la població estacional a les capitals de comarca mostra que hi ha un grup de 14 capitals de comarca que registren població estacional de signe positiu tots els trimestres de l’any: Amposta, Falset, Girona, Montblanc, el Pont de Suert, Puigcerdà, Ripoll, Solsona, Sort, Tarragona, Tortosa, Tremp, el Vendrell i Vielha e Mijaran.

Entre aquestes, i en nombres absoluts, destaca Tarragona, que assoleix el valor més elevat de població estacional al tercer trimestre de l’any, en què acull 17.949 persones de mitjana diària, a més de les 138.326 persones residents, i el valor mínim al primer trimestre, amb una població estacional de 9.700 persones. Girona també es troba en aquest grup de municipis, amb una població estacional màxima al segon i quart trimestre (14.545 i 14.126 persones, respectivament) i una població estacional mínima al tercer trimestre (8.921 persones).

A més, hi ha un grup de 10 capitals comarcals (Barcelona, Figueres, Gandesa, Granollers, Igualada, Lleida, Manresa, Mollerussa, Valls i Vic) que tenen població estacional de signe positiu tot l’any, excepte al tercer trimestre. Entre aquestes, i en nombres absoluts, destaca Barcelona, que assoleix el valor més elevat de població estacional al primer trimestre de l’any, en què acull 136.947 persones de mitjana diària, a més del 1.655.956 persones residents, mentre que al tercer trimestre de l’any té població estacional negativa (‑48.839 persones).

D’altra banda, un grup de 15 capitals de comarca registren població estacional de signe negatiu tots els trimestres de l’any. Són les capitals següents: Balaguer, Banyoles, la Bisbal d'Empordà, Cervera, Mataró, Moià, Olot, Prats de Lluçanès, Reus, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Farners, Tàrrega, Terrassa i Vilafranca del Penedès. A més, Berga i Vilanova i la Geltrú tenen població estacional de signe negatiu tots els trimestres, excepte el tercer.

Finalment, les Borges Blanques, Móra d’Ebre i la Seu d’Urgell són capitals comarcals on la població estacional té diferents comportaments durant l’any i en mitjana anual la població estacional és de signe negatiu.

Podeu consultar els resultats detallats a www.idescat.cat


2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 420907

Taules

Taules
XLSX | 17785