- ·L’Institut Català de les Dones ha organitzat 58 activitats formatives aquest 2024
- Presidenta de l’ICD “vetllem per a que les necessitats, i demandes de les dones, siguin presents al conjunt de l’acció pública, a través de la formació que implementem.”
L’Institut Català de les Dones ha organitzat enguany 58 activitats formatives en les quals han participat 1584 persones. Aquestes activitats formatives signifiquen un total de 285 hores lectives arreu de Catalunya en format presencial, en línia i híbrid. L’ICD, en col·laboració amb l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, impulsa diferents programes de formació que busquen fer efectiva la transversalitat de gènere a tota l’Administració, per tal que tots els processos, gestions i atencions que rebi la ciutadania incorporin la perspectiva de gènere, és a dir, que es tingui en consideració les diferències entre homes i dones amb l'objectiu de trobar línies d'acció que permetin resoldre les desigualtats.
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Sònia Guerra López: “La IV Conferència de les Dones, celebrada el 1995 a Beijing, va establir la importància del Gender Mainstresming, és a dir, que la perspectiva de gènere sigui present en el global de les polítiques públiques, per això, a l’Institut Català de les Dones vetllem per a que les necessitats, i demandes de les dones, que representen la meitat de la població, siguin presents al conjunt de l’acció pública, a través de la formació que implementem.”
Aquestes formacions estan destinades principalment a personal de l’administració perquè puguin aplicar eines per garantir la transversalitat de gènere i la interseccionalitat en les seves actuacions. En aquesta línia, s’han organitzat formacions destinades als equips professionals dels Serveis d'Informació i Atenció a les Dones, al personal directiu i els càrrecs electes locals, així com a persones tècniques de l’administració local i de la Generalitat perquè gestionin amb mirada feminista tot el cicle de les polítiques públiques, des del disseny i el desplegament fins a l’avaluació i l’impacte de les mateixes.
L’Institut Català de les Dones ha ofert també formació a mida a institucions públiques, per donar resposta a peticions específiques per aplicar la perspectiva de gènere en diferents àmbits, com per exemple en la gestió de residus, o en l’elaboració de les proves d’accés a la universitat.
De cara al 2025 es tornarà a celebrar el Postgrau en Polítiques d’Igualtat de Gènere a la Gestió Pública, impulsat per l’Institut Català de les Dones en col·laboració amb l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, l’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere i la Universitat de Barcelona. Aquest postgrau pretén aportar coneixements i competències, així com les habilitats necessàries per a la construcció d’una gestió pública que tingui en compte la transversalitat de gènere, mitjançant un procés d’aprenentatge que permetrà a totes les empleades i empleats públics a Catalunya, que independentment de la seva àrea de treball, puguin incorporar aquestes eines a la gestió pública.
Formacions de sensibilització sobre la pressió estètica
Enguany, en el marc de Pla d’Acció per Combatre la Pressió Estètica 2023-2026, l’Institut Català de les Dones ha organitzat diverses formacions per tal d’ajudar les professionals públiques que acompanyen persones a identificar l’impacte de la pressió estètica en la salut física, emocional i mental de les persones, així com afavorir una mirada crítica i dissenyar i proposar actuacions que vagin encaminades a prevenir i restaurar la pressió estètica.
De forma complementària, i adreçada a entitats de dones d’arreu del territori, l'Institut Català de les Dones ha organitzat la càpsula formativa: 'Habitar els nostres cossos. Combatre la pressió estètica' amb els objectius de conèixer i detectar els mecanismes que sustenten la pressió estètica, afavorir una mirada crítica des la interseccionalitat vers el cànon estètic actual i identificar l'impacte que té aquesta en els nostres cossos i en les nostres vides. Aquesta formació s'ha dut a terme a Girona, Lleida, Tortosa i Barcelona i ha comptat amb un total de 58 participants.