Justícia

El Departament de Justícia impulsa el Consell Català d'Associacions

Justícia implantarà la mediació de conflictes en el món associatiu

query_builder   16 setembre 2004 18:45

event_note Nota de premsa

El Departament de Justícia impulsa el Consell Català d'Associacions

Justícia implantarà la mediació de conflictes en el món associatiu

El Departament de Justícia ha posat en marxa avui, en una reunió que ha tingut lloc al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada de la Generalitat, el Consell Català d’Associacions.

El Departament de Justícia ha posat en marxa avui, en una reunió que ha tingut lloc al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada de la Generalitat, el Consell Català d’Associacions.

Ha presidit l’acte el conseller de Justícia, Josep M. Vallès, acompanyat del director general de Dret i d’Entitats Jurídiques, Xavier Muñoz, i del director general d’Actuacions del Departament de Benestar i Família. Hi han assistit també representants de l’Associació Catalana de Municipis, de la Federació de Municipis de Catalunya i 15 vocals en representació de diverses Federacions d’Associacions catalanes.

Durant l’acte, el director general de Dret i Entitats Jurídiques ha anunciat la intenció de posar en marxa un portal electrònic únic de prestació de serveis, a càrrec dels Departaments de Justícia, Benestar i Família, i Relacions Institucionals i Participació Ciutadana, adreçat a les associacions i que les  permetrà obtenir tota classe d’informació, com ara en matèria de subvencions i d’assessorament legal.      

El conseller ha dit també que “ara s’inicia un nou període en el qual durem a terme d’una forma decidida totes les actuacions que calguin per tal de millorar, entre tots, les prestacions i la gestió de les associacions catalanes”.

Aquesta és la primera reunió de treball del Consell Català d’Associacions des que es va crear per Decret l’agost de 1999 i que només va celebrar una trobada l’any 2000, que únicament va servir per a la seva constitució.

Un dels temes principals que s’han tractat en la reunió d’avui ha estat l’actualització del registre d’associacions, tasca per a la qual es demanarà la col·laboració de les pròpies associacions i dels ajuntaments.

En l’actualitat, hi ha inscrites a Catalunya unes 40.000 associacions encara que es pretén actualitzar aquest cens per conèixer amb exactitud el nombre d’entitats realment existents i les seves funcions.

El director general de Dret i Entitats Jurídiques, Xavier Muñoz, també ha exposat als representants del món associatiu de la configuració d’un pla de foment de les associacions, de la possibilitat d’introduir la figura de la mediació de conflictes entre les associacions i l’establiment de mecanismes per informar permanentment a aquestes entitats de propostes legislatives i reglamentàries que les afecten.

El Consell Català d’Associacions és un òrgan consultiu que té com a objectiu estudiar i conèixer la realitat de les associacions, facilitar l’intercanvi d’informació i experiències, i contribuir a una millor gestió interna de les mateixes des d’una actuació coordinada entre les entitats i les administracions (Generalitat de Catalunya, Ajuntaments, etc).

En aquest sentit, el conseller ha destacat durant la seva intervenció que “el Govern de la Generalitat està determinat a fomentar l’associacionisme en la societat catalana, ja que Catalunya té una gran tradició en la constitució i foment d’entitats de prestacions socials”.

Componen el Consell Català d’Associacions:

- 15 vocals en representació de les federacions catalanes inscrites al Registre d’Associacions (6 per Barcelona, 3 per Girona, 3 per Lleida, 2 per Tarragona, i 1 per les Terres de l’Ebre)

- El director general de Dret i d’Entitats Jurídiques, que presideix el Consell.

- Dos representants del Departament de Benestar i Família

- Un representant de l’Associació Catalana de Municipis i  Comarques i un representant de la Federació de Municipis de Catalunya

- El responsable del Servei de Registre i Suport a les Entitats del Departament de Justícia

- El secretari del Consell Català d’Associacions

Les federacions d’associacions catalanes representades com a vocals al Consell Català d’Associacions són:

 A Barcelona:

- Federació d’entitats col·laboradores amb el minusvàlid (ECOM), amb 141 entitats associades.

- APPS-Federació catalana pro-persones amb retard mental, amb 248 entitats associades

- Federació d’associacions de pares d’alumnes d’ensenyament secundari de centres públics de Catalunya (FAPAES), amb 310 entitats associades.

- Federació Catalana de joves cambres de Catalunya

- Federació Institut d’Enginyers de Catalunya (INEC), amb 9 entitats associades

- Federació catalana de fotografia, amb 62 entitats associades

A Girona:

- Federació d’entitats de donants de sang de Catalunya, amb 16 entitats associades

- Federació d’associacions de veïns de la Ciutat de Figueres

- Cors de les comarques gironines, amb 37 entitats associades

A Lleida:

- Federació d’associacions de veïns Alba de Tàrrega

- Federació discapacitats físics federats (DIFFER), amb 5 entitats associades

- Federació sardanista de les comarques de Lleida, amb 40 entitats associades

A Tarragona:

- Federació diocesana de pares d’alumnes.

- Federació territorial  d’associacions de pensionistes i jubilats de Catalunya-UPD

A les Terres de l’Ebre:

- Federació d’associacions de veïns de Tortosa