1. El consell Executiu ha donat llum verda avui a la signatura del conveni amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona per garantir la gestió del sanejament
  2. L’ACA destinarà més de 361 MEUR per a garantir i millorar el funcionament de les depuradores metropolitanes
  3. L'acord servirà per garantir el finançament del sanejament entre 2025 i 2028 i s’aplicarà a les set plantes del territori metropolità, que donen servei a uns 6,3 milions de persones


El Govern de la Generalitat ha autoritzat avui la signatura delsegon conveni que pròximament se signarà l’Agència Catalana de l’Aigua amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i que fixarà el pressupost que garantirà el sanejament de les aigües residuals per als propers quatre anys (2025-2028), amb una aportació total superior als 361 milions d’euros.

L’acord preveu la dotació pressupostària que permetrà el correcte funcionament i manteniment de les set plantes depuradores (EDAR) que hi ha a l’àrea metropolitana, concretament Begues, Gavà-Viladecans, Sant Adrià del Besòs, Prat de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Feliu de Llobregat i Vallvidrera. El territori cobert per aquestes instal·lacions concentra una població equivalent de 6,3 milions de persones.

El conveni articula una inversió total de 361 milions d’euros a repartir entre el 2025 i el 2028 i es divideix en tres eixos: recursos per a garantir el funcionament de les depuradores (més de 289 milions d’euros), inversions per a reposicions i millores (més de 70 milions d'euros) i l'atribució de recursos per a inversions (2,1 MEUR).



Millorar la coordinació amb el món local

Aquest acord s’emmarca en el nou model de conveni aprovat pel consell d’administració de l’ACA el passat 9 de desembre de 2021, destinat a la millora del finançament del sanejament de les aigües residuals per a les administracions locals. La proposta, destinada als ens gestors dels sistemes públics de sanejament que estiguin constituïts com a entitats locals d’aigua, fixa la possibilitat de signar convenis, de manera individualitzada i per a un període de 4 anys, amb l’objectiu de definir un marc d’atribució dels recursos per a finançar les despeses d’explotació, de reposició i d’inversió corresponents als sistemes públics de sanejament en alta, per permetre millorar la planificació de les actuacions que s’han de dur a terme i la gestió del servei de sanejament en alta.

El model de conveni determina, amb una metodologia comuna per fixar una atribució adequada i sostenible, com es faran les atribucions de recursos per atendre les despeses d’explotació, reposició i millores, així com les inversions necessàries per assegurar el correcte funcionament i manteniment de les instal·lacions del sistema públic de sanejament, de manera que es garanteixi la qualitat de l’aigua, atenent els criteris de disseny de les infraestructures i als límits fixats en l’autorització d’abocament.

Les possibles noves inversions es destinaran a finançar la redacció de projectes i a estudis d’actuacions previstes en la planificació. Aquesta iniciativa es basa en la implementació de noves formes de col·laboració més eficients i descentralitzades, estables en el temps, amb més garanties i basades en la confiança mútua.

Sanejament a Catalunya

Actualment, hi ha 565 depuradores en servei a Catalunya, que sanegen les aigües residuals del 97,3% de la població. El model de sanejament és descentralitzat i la participació dels ens gestors locals és clau per assolir els objectius de gestió i d’execució de la planificació.