- Disposa de 46 mostres que posa a l’abast d’equipaments, institucions i entitats del territori
- Sònia Guerra, presidenta de l’ICD: “Poder fer arribar aquest coneixement arreu dona sentit a la missió de l’ICD”
L’Institut Català de les Dones ha realitzat al llarg del 2024 un total de 175 cessions del seu catàleg d’exposicions itinerants a equipaments, institucions i entitats de tota Catalunya. En detall, s’han cedit 90 exposicions al servei territorial de Barcelona, on l’ICD té la seva seu central, i 85 a la resta de serveis del territori.
Es tracta de cessions gratuïtes de les mostres que l’ICD ha elaborat al llarg dels anys per fer visibles les aportacions que les dones han fet al llarg de la història, i que es poden demanar en préstec a través del seu portal web. El catàleg inclou 46 mostres de temàtica diversa, centrades en persones, oficis o conceptes.
La recuperació de la memòria històrica de les dones és un dels principals àmbits d’actuació de l’ICD, que treballa per construir una genealogia feminista que visibilitzi les experiències de les dones i les seves aportacions a la història. Ho fa a través d’exposicions i també de publicacions, commemoracions i altres activitats.
La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Sònia Guerra López, ha valorat que “de la mateixa manera que les formacions són una eina fonamental de la tasca de l'ICD, promoure la itinerància de les exposicions ens ajuda a promoure al territori el coneixement, la memòria històrica i la visibilització de dones i accions referents pel feminisme a la nostra societat”. “Les exposicions són, per tant, una excel·lent forma d’apropar la genealogia i l’agenda feminista a totes les dones, visquin on visquin”, ha afegit.
Dones rurals
L’exposició més recent del catàleg disponible és ‘Dones rurals, dones de Girona’, posada en marxa l’últim trimestre de l’any i que acompanya al llibre del mateix nom publicat per l’ICD. Forma part d’un projecte que reconeix la labor que fan les dones del món rural a la societat i del que també s’han produït exposicions sobre dones rurals de Lleida, la Terra Alta, el Baix Ebre, la Ribera d’Ebre i el Montsià.
Enguany també s’ha estrenat l’exposició sobre la vida de Caterina Casas i Maymó, de qui el 2024 s’han commemorat 50 anys de la seva mort. Casas (Molins de Rei, 1888 - 1974) va ser pionera del municipalisme femení i la primera regidora de l'Ajuntament de Molins de Rei.
Entre les exposicions més prestades es troben ‘Lliures i sense por’, que reflexiona sobre què són les violències sexuals i com identificar-les, i ‘Violència masclista en la parella: desmuntem mites’, que proposa una revisió de mites associats a l’amor romàntic. El catàleg d’exposicions inclou també mostres centrades en dones que s’han dedicat a sectors com el fotoperiodisme, l’emprenedoria, la ciència, l’escriptura, la política, la geologia i l’art.