Relacions Institucionals i Participació

El conseller de Governació i Relacions Institucionals, Josep M. Pelegrí, presideix els actes d'homenatge a l'exili a la Universitat de Lleida

query_builder   8 novembre 2002 13:37

event_note Nota de premsa

El conseller de Governació i Relacions Institucionals, Josep M. Pelegrí, presideix els actes d'homenatge a l'exili a la Universitat de Lleida

El conseller de Governació i Relacions Institucionals, Josep M. Pelegrí, presidirà dilluns vinent, dia 11 de novembre, els actes commemoratius de l’homenatge a l’exili que tindran lloc a la Universitat de Lleida. Aquesta Universitat lliurarà el doctorat honoris causa a l’exili català, que serà recollit per un grup representatiu d’exiliats que han vingut expressament des dels seus països de residència per participar en tots els actes.

La Universitat de Lleida se suma als actes d’homenatge a l’exili amb el lliurament del doctorat honoris causa. Serà la primera vegada que la UdL atorga un doctorat honoris causa a un col·lectiu.

El rector de la UdL rebrà tots els assistents a l’acte a les 11.30 h i, tot seguit, tindrà lloc l’acte solemne de lliurament del doctorat honoris causa, a partir de les 12.00 h, a l’Aula Magna.

Les intervencions seran a càrrec de la Dra. Conxita Mir, catedràtica d’història contemporània de la UdL; el Dr. Josep M. Murià, president del Col·legi de Jalisco a Mèxic, i la Dra. Teresa Calders, filla de l’escriptor Pere Calders.

Un cop finalitzat aquest acte s’inauguraran dues exposicions a l’Aula Magna-Saló Víctor Siurana: “Nómadas II. Arte Ritual”, de Marta Palau Bosch, i “Per la pau i la llibertat”, amb l’escultura Lleida, d’Apel·les Fenosa.

Homenatge a l’exili

Del 7 al 14 de novembre, la Generalitat de Catalunya, amb el suport de tots els partits polítics, ret un homenatge a l’exili. Per aquest motiu s’han organitzat un seguit d’actes per tot el territori que tenen com a objectiu oferir un reconeixement públic a totes les persones que van haver de marxar del nostre país bàsicament durant la Guerra Civil i recuperar, al mateix temps, una part important de la història del segle XX.

Per fer aquest homenatge es compta amb un grup simbòlic d’exiliats que han vingut expressament des dels seus països de residència. Es tracta de persones socialment compromeses que han mantingut la seva catalanitat tot i ser molt lluny de la seva terra. Així, hi ha exiliats procedents d’Argentina, Mèxic, França, EUA, Colòmbia i Uruguai. També participen en aquest homenatge tots els col·lectius que tenen relació amb l’exili presents a Catalunya, com l’Associació de Retornats, l’Associació d’Expresos, Dones del 36 o la Comissió Lluís Companys.