1. La delegada Pilar Díaz ha presidit el Consell de Direcció de l'Administració Territorial de la Generalitat a Barcelona

Aquest dimecres, 8 de gener, s’ha celebrat la primera reunió de l’any del Consell de Direcció de l'Administració Territorial de la Generalitat a Barcelona. La delegada del Govern a Barcelona, Pilar Díaz Romero, ha presidit la trobada amb els serveis territorials dels departaments a la vegueria.

Inversió en pobles i ciutats

La delegada Pilar Díaz ha presentat les novetats de la nova convocatòria del Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) de la Generalitat 2025-2029. Durant els pròxims cinc anys, el Govern destinarà 500 milions d’euros per millorar els pobles i ciutats de Catalunya. Una inversió que dobla el pressupost de l’anterior convocatòria 2020-2024 que era de 250 milions d’euros i referma el compromís del Govern amb el món local.

La delegada Pilar Díaz al Consell de Direcció de l'Administració Territorial de la Generalitat a Barcelona{"name":"2025/01/08/15/40/ee9e2e04-1ae8-4da7-969f-578af9c96cc1.JPG","author":"dtgb","type":"0","location":"0","weight":847271}

El Govern va aprovar l’acord de govern per a la convocatòria del PUOSC el dimarts, 7 de gener de 2025. Tant la delegada com el director dels Serveis Territorials del departament de Presidència, David Agustí Belart, han destacat que es tracta d’un augment de la inversió que pretén dotar de més autonomia els ajuntaments de tot el territori.

Per una altra banda, Díaz ha repassat els detalls de l’acord de Govern que autoritza un crèdit de 50 milions d’euros per a la renovació, extensió i nova construcció d’equipaments educatius públics a Catalunya. Aquesta operació es durà a terme mitjançant un préstec del BEI (Banc Europeu d’Inversions), a través de l’Instrument Directe de Cofinançament del Fons de Resiliència Autonòmica.

Amb aquesta aportació es garantiran 19 obres (noves construccions i ampliació/millora) i 4 anys d’obres de Reforma, Adequacions i Millores, de 2023 a 2026. A la vegueria de Barcelona, les noves construccions estaran situades a Badalona (Institut la Riera), Barcelona (Institut Vallcarca i Institut Escola Trenta Passos), Mataró (Institut Cinc Sènies), Sabadell (Institut Arraona), Rubí (Escola El Bosc) i Sentmenat (Escola Les Filadores). Així mateix també es finançarà l’ampliació i millora de d’un centre educatiu a Cornellà deLlobregat (Institut Joan Miró).

Millores a Rodalies

En l’àmbit de la mobilitat, el director dels serveis territorials de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, EmiliMatóPalós, ha explicat en què consisteix el pla de mesures urgents que el Departament i Renfe han aprovat per millorar la percepció de la seguretat, la comunicació i l’estat de les instal·lacions del servei ferroviari. En total, s’implantaran 39 actuacions i es farà una inversió de 77,54 milions d’euros entre 2025 i 2026.

Entre les mesures més rellevants per millorar la percepció de la seguretat dels usuaris, s’incrementen les estacions que disposen de càmeres de videoanalítica amb intel·ligència artificial, així com actuacions per evitar atropellaments als passos a nivell de Montcada i Reixac (Vallès Occidental). Per millorar la comunicació i l’accessibilitat, s’implementaran accions com la renovació d’espais i accessos a les estacions i la millora dels fluxos d’informació en temps real. A més a més, es preveu la integració dels títols propis de Renfe en el sistema T-Mobilitat durant 2025.

La delegada Pilar Díaz també ha repassat l’activitat de la Delegació durant l’últim mes de l’any 2024, posant el focus en la convocatòria de la Mesa institucional del circuit d’abordatge de les violències masclistes a Barcelona. A més a més, s’ha abordat l’estat de la incidència de la grip a les regions sanitàries de la vegueria i l’obertura de 10 ajuts i subvencions de l’Estratègia Alimentària de Catalunya del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.