Relacions Institucionals i Participació

Catalunya destinarà el 70% de l'ajut per a cooperació a l'Àfrica Subsahariana, el Magrib i Amèrica Llatina

El Parlament aprova per unanimitat el Pla director de cooperació al desenvolupament

query_builder   19 febrer 2003 18:39

event_note Nota de premsa

Catalunya destinarà el 70% de l'ajut per a cooperació a l'Àfrica Subsahariana, el Magrib i Amèrica Llatina

El Parlament aprova per unanimitat el Pla director de cooperació al desenvolupament

El conseller de Governació i Relacions Institucionals, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del Secretari de Relacions Exteriors, Joaquim Llimona, ha presentat aquesta tarda davant la Comissió I del Parlament el Pla director de cooperació al desenvolupament 2003-2006. Amb aquest Pla, que ha estat aprovat per unanimitat, l’Administració catalana es dota, per primer cop, d’un instrument de planificació de la política de cooperació que garantirà la coordinació entre l’acció de l’Administració i dels agents socials per tal de crear un veritable model català de cooperació descentralitzada.

El Pla director fixa les prioritats geogràfiques i les sectorials i els objectius estratègics en matèria de cooperació, i estableix les línies de coordinació i col·laboració tant amb agents públics com privats. En aquest sentit, i pel que fa a les zones geogràfiques, el Pla proposa concentrar el 70% dels recursos destinats el 2006 a l’Àfrica Subsahariana, la Mediterrània, Amèrica del Sud i Amèrica Central. Atenent criteris com el nivell de cooperació i les capacitats catalanes en determinats països, l’índex de pobresa i el volum d’immigració a Catalunya, el Pla proposa concentrar l’acció de cooperació en els països següents:

 Mediterrània: Algèria i Marroc

Amèrica Central i Carib: el Salvador, Guatemala, Hondures, Nicaragua, República Dominicana i Cuba

Amèrica del Sud: Bolívia, Equador i Perú

Àfrica Subsahariana: Camerun, Costa d’Ivori, Etiòpia, Moçambic i Senegal

Països en conflicte: es podrà prioritzar anualment algun país o àrea en conflicte, amb un informe previ del Consell de Cooperació al Desenvolupament.

 Pel que fa a la concentració sectorial, en el Pla es proposa portar a terme una concentració dels recursos respecte a dotze objectius estratègics. Fins a un 86% dels recursos es destinaran a la cooperació al desenvolupament, un 8% anirà destinat a ajuts d’emergència i un 8% més per a educació i campanyes de sensibilització. Excepcionalment els plans anuals podran preveure la creació de fons destinats a països no inclosos en aquesta llista quan circumstàncies específiques i extraordinàries ho facin necessari per dur a terme accions puntuals no sostingudes en el temps.

Aquest Pla respon als criteris marcats per la Llei de cooperació al desenvolupament, aprovada per unanimitat de totes les forces polítiques en el Parlament el desembre de l’any 2001, per la qual la Generalitat havia d’elaborar un marc jurídic que regulés la política del Govern català.

L’elaboració d’aquest primer Pla director s’ha basat en un procés ampli d’estudi, d’informació, de consulta i de participació, en el qual han participat els diversos grups parlamentaris i els diferents agents de cooperació catalana, sigui a través de la federació Catalana d’ONGD, del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament o dels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya, representats en el Consell Assessor de Cooperació al Desenvolupament.