- Finança 25 iniciatives d’entitats sense ànim de lucre, 13 projectes d’ens locals i un d’una universitat
- Els fons ajudaran a posar en marxa centres de reutilització, projectes de prevenció del malbaratament alimentari i plans d’ens locals de prevenció de residus, entre altres accions
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, ha publicat la resolució definitiva de subvencions per a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització de residus municipals. En la resolució, l’ARC atorga un total de 2.034.004 euros a 39 beneficiaris, 25 dels quals són entitats sense ànim de lucre, 13 ens locals o supramunicipals i un, una universitat.
Subvencions a les entitats sense ànim de lucre
Les entitats sense ànim de lucre reben en conjunt 1.573.410,60 euros. Es tracta d’entitats socials i/o mediambientals amb projectes per a fomentar la prevenció dels residus municipals. Els fons permeten a les entitats disposar del finançament necessari per impulsar projectes innovadors, o per ampliar i millorar serveis existents, i són un impuls econòmic de l’Agència per potenciar el sector de la reutilització.
Se subvencionen actuacions per a la prevenció del malbaratament alimentari, la creació de nous centres de reutilització i la seva posada en funcionament i la implantació d'altres actuacions de foment de la reutilització d'objectes, entre altres accions de prevenció.
Dels ajuts a aquestes entitats, destaquen els atorgats a la Fundació Solidança, a la Fundació Privada Drissa i al Far Cooperatiu SCCL. La Fundació Solidança rep un ajut de 119.998 euros pel projecte “Espai Reviu: ECO-Centre de Reutilització”, un centre de prevenció de residus i reutilització que vol ser una referència a l’Àrea Metropolitana de Barcelona Sud i que disposarà de diferents serveis: una botiga de venda de segona mà, un laboratori d'autoreparació i educació ambiental ECO Bar-Cafeteria.
La Fundació Privada Drissa rep un ajut de 59.922 euros pel projecte “Menja't Girona, reaprofitament alimentari per a la inserció laboral”. Té com a objectiu la prevenció del malbaratament alimentari mitjançant la recollida i transformació d'aliments dels mercats municipals de Girona i altres establiments, en col·laboració amb l'Ajuntament de Girona. Aquests aliments es transformaran en obradors que fomenten la inserció laboral de persones vulnerables.
El Far Cooperatiu SCCL rep un ajut de 41.455 euros per a la “Biblioteca de les coses i espai bicicleta”. El projecte consisteix en l'obertura d'un nou espai de reutilització al centre de Tarragona, ubicat a La Teulada, un espai comunitari gestionat per la Xarxa de Cooperatives de Tarragona. Aquest nou punt oferirà un servei de préstec d'objectes d'ús esporàdic, com eines, electrodomèstics i material esportiu, promovent la sostenibilitat i la reducció de residus. A més, es connectarà amb la BiblioCoses de Sant Salvador, creant una xarxa d’intercanvi per ampliar l'oferta i millorar l'accessibilitat. També inclou un taller de recuperació i d'autoreparació de bicicletes per allargar la vida útil de les bicicletes i contribuir a una ciutat més verda i saludable.
Subvencions als ens locals
Els ens locals reben en total485.535,73 euros per a l'elaboració o actualització de plans locals de prevenció (PLP) de residus municipals, sempre que vagin acompanyats de la implantació de com a mínim una actuació de prevenció.
En destaquen les subvencions atorgades als ajuntaments de Montcada i Reixac i de Bellver de Cerdanya. L’Ajuntament de Montcada i Reixac rep un ajut 87.441 euros pel projecte "MUDEIXEN", un centre mòbil de préstec, prevenció i reutilització d'objectes a Montcada i Reixac amb el qual es vol poder escalar l'actual capacitat de realitzar accions relacionades amb la reutilització i establir-se com a referència per a la dinamització d’accions de prevenció.
L’Ajuntament de Bellver de Cerdanya rep un ajut de 26.137 euros per a l’elaboració d’un pla local de prevenció i la implementació de la iniciativa “Rexcatering”, un projecte que dona suport als menjadors col·lectius per mesurar, ajustar, reduir i gestionar els seus excedents diaris. A través d'un procés sanitari segur, les racions sobrants diàries del menjador de l'Escola Mare de Déu de Talló s'envasaran i termosellaran en recipients 100% compostables. Posteriorment s'etiquetaran i transportaran a la "Nevera Residu Zero", una màquina de vending instal·lada al carrer.
Subvencions a universitats
La Universitat Autònoma de Barcelona rep un ajut de 27.067 euros per un projecte de prevenció del malbaratament alimentari i de residus d’envasos. Es quantificaran els aliments que es malbaraten a la universitat considerant els principals generadors de residus orgànics i tots actors implicats en la cadena de subministrament i consum d’aliments al campus. Això permetrà fer una diagnosi i proposar millores i actuacions de minimització.
D’altra banda, el projecte preveu el foment d’envasos reutilitzables en els bars i restaurants de la universitat. Se substituiran els envasos d’un sol ús per aquests nous envasos. Les begudes se subministraran en gots personalitzats i reutilitzables a través d’un innovador sistema de dipòsit.
10/1/2025