Innovació, Universitats i Empresa

La Generalitat i Europa Press Net presenten CANDIDATS2004.NET

query_builder   4 març 2004 12:00

event_note Nota de premsa

La Generalitat i Europa Press Net presenten CANDIDATS2004.NET

La Generalitat de Catalunya i Europa Press Net han presentat www.candidats2004.net, un espai web de participació democràtica en català, l’objectiu del qual és promoure la comunicació dels ciutadans de Catalunya amb els candidats de tots els partits que concorren a les properes eleccions generals.

CANDIDATS2004.NET estarà operativa des del 4 fins al 12 de març de 2004. La iniciativa té com a precedents el projecte Candidat2003.net, que es desenvolupà a Manresa durant les passades eleccions municipals, i Candidato2003.net, durant les eleccions catalanes. Des de fa una setmana està en funcionament el projecte www.andalucia2004.net , amb motiu de les eleccions andaluses, i ja s’han superat els 2000 participants.

Mitjançant www.candidats2004.net els ciutadans es podran comunicar directament amb els més de 3000 candidats que demanen el seu vot a les eleccions al Congrés dels Diputats i al Senat, i que inclouen els candidats de PSC, CIU, PP, ERC, ICV, PSOE, IU, PNV, CC, BNG, PA, EA i CHA; tots ells s’han compromès a respondre les consultes dels ciutadans "al més aviat possible".

El web conté informació rellevant per als votants, com el programa electoral del partit, les candidatures que es presenten a cada província i les dades biogràfiques i fotografia de tots els candidats. També introdueix la novetat, respecte a les iniciatives precedents, que els ciutadans poden avaluar la seva satisfacció amb les respostes i visualitzar una taula que reflecteix els nivells de participació i satisfacció associats a cada candidat i circumscripció. El web permet fer consultes estadístiques de preguntes i respostes, detectant, així, els temes que més preocupen la ciutadania a les diferents províncies i quines són les qüestions que es plantegen amb més freqüència a cada partit.

Per promoure la participació ciutadana en el projecte CANDIDATS2004.NET s’ha constituït un consorci que garanteix l’accés gratuït al web des de les diferents circumscripcions electorals i en el qual participen, entre d’altres entitats, les diputacions de Barcelona i Tarragona, i els ajuntaments de Girona, Lleida, Manresa, Sabadell, Sant Cugat, Viladecans, Cerdanyola, Valls, Vilafranca del Penedès, Figueres, Mollet del Vallès, El Masnou, Montcada i Reixac, Olot, Granollers, Cardedeu, Gavà, Blanes, Sant Boi de Llobregat i el Vendrell.

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya distribuirà un total de 3000 tríptics batejats com a "guia d’iniciació a la democràcia electrònica", que estaran a disposició del públic en els més de 300 punts públics d’accés a Internet que conformen la Xarxa de Telecentres de Catalunya. Les diferents entitats col·laboradores participaran en la distribució física de les guies arreu del territori de Catalunya. El Ministeri de Ciència i Tecnologia distribuirà, a través de les seves delegacions provincials, les guies del web associat www.candidato2004.net per a aquells ciutadans que optin pel castellà a l’hora de comunicar-se amb els candidats.

Segons els seus promotors, el projecte CANDIDATS2004.NET pretén generar una experiència de democràcia participativa basada en les conclusions de la Cimera Mundial sobre la Societat de la Informació, celebrada a Ginebra el desembre de 2003, on es subratllà el valor de les noves tecnologies per a l’enfortiment de la democràcia en els sistemes polítics representatius. Per altra banda, es recolza en les recomanacions de l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya que dirigeixen els professors Manel Castells i Imma Tubella, els quals van assumir el paper d’observadors en el projecte precedent, Candidat2003.net, promogut durant les passades eleccions catalanes pel Parlament de Catalunya, la Generalitat, Europa Press Net i La Vanguardia.es, i que va aconseguir la participació de més de 3000 ciutadans i 200 candidats. L’observació del projecte des de l’àmbit científic i acadèmic està garantida per la Universitat Oberta de Catalunya, l’Internet Global Congress, l’Observatori per a la Democràcia Digital, depenent de la Universitat Complutense de Madrid, i la plataforma d’anàlisi i reflexió democràtiques www.edemocracia.com .