- Sala de premsa
- Notes de premsa
- Solà reclama una política de beques universitàries pròpia per a Catalunya
query_builder 22 setembre 2004 17:41
event_note Nota de premsa
El conseller del DURSI, Carles Solà, ha reclamat avui competències exclusives per a la Generalitat en matèria de gestió de beques universitàries. Solà ha fonamentat la seva petició en la sentència del Tribunal Constitucional de setembre de 2001, que reconeix que Catalunya és competent en l’ordenació i la gestió de les beques universitàries. En aquest sentit, ha denunciat el retard en el compliment de la sentència i ha exigit, una vegada més, el traspàs definitiu de les beques a la Generalitat. El conseller ha fet aquestes manifestacions a la Seu d’Urgell en el decurs de la presentació d’un programa de beques per a estudiants de l’Alt Pirineu.
A banda de la sentència que reconeix aquest dret a la Generalitat, Solà ha recordat que Catalunya rep menys beques de les que li pertoquen per població universitària, atès que els criteris de distribució no tenen en compte el cost de la vida. A més, ha destacat que l’import mitjà que rep cada estudiant becat a Catalunya és un 20% inferior a la mitjana estatal.
El conseller del DURSI ha manifestat el seu desig que el Govern de Catalunya pugui dotar-se de les eines normatives i els recursos suficients per fer una política d’ajuts a l’estudi més justa i adaptada a les necessitats i condicions dels ciutadans del país. En aquest sentit, Solà considera que una bona manera d’assolir aquest objectiu seria negociant l’obtenció d’un millor finançament en el nou Estatut de Catalunya.
Finalment, Solà ha avançat alguns aspectes de la política de beques per als propers anys, basada en un pla combinat destinat a afavorir la mobilitat i l’emancipació dels estudiants. Aquest pla inclou una política de beques i de préstecs més activa, i promou més facilitats en el transport i l’habitatge per als joves. El programa de beques de l’Alt Pirineu, que fomenta l’accés dels estudiants d’aquestes comarques als centres universitaris, n’és un exemple.