Innovació, Universitats i Empresa

Mas-Colell elogia el coratge de la URV d'establir línies prioritàries de recerca

Reitera a Reus la necessitat que Catalunya esdevingui un gran centre de recerca capaç de competir i col·laborar a Europa

query_builder   4 desembre 2002 12:39

event_note Nota de premsa

Mas-Colell elogia el coratge de la URV d'establir línies prioritàries de recerca

Reitera a Reus la necessitat que Catalunya esdevingui un gran centre de recerca capaç de competir i col·laborar a Europa

El conseller del DURSI, Andreu Mas-Colell, va felicitar la Universitat Rovira i Virgili per la valentia que ha demostrat en definir les línies prioritàries de recerca que potenciarà prioritàriament en els propers anys. Mas-Colell ho va manifestar durant el col·loqui posterior a la conferència que va pronunciar a la Sala d’Actes de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, titulada “Catalunya a l’espai Europeu de Recerca”.

Davant d’un auditori format majoritàriament per professionals de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut i de l’Hospital Universitari de Sant Joan, el  conseller va afirmar que la decisió de la URV d’establir línies prioritàries de recerca no vol dir suprimir-ne la resta, sinó apostar pel lideratge en aquelles àrees de les quals es disposa d’un potencial més elevat. El conseller va reiterar la necessitat de convertir Catalunya en un gran centre de recerca de cara a Europa, que permeti atreure els recursos necessaris per fer investigació d’alt nivell.

Mas-Colell va començar la conferència situant la recerca europea en el context mundial i, especialment, a partir del referent que suposa el model de recerca nord-americà. El conseller va considerar molt improbable que Europa aconsegueixi l’objectiu de destinar el 3% del seu PIB a recerca l’any 2010 si no s’incrementen dràsticament els recursos per a R+D, amb la qual cosa es podria eixamplar l’escletxa entre Europa i els Estats Units.

Pel que fa al paper de Catalunya en el VIè Programa Marc de Recerca, que entrarà en funcionament l’any vinent, Mas-Colell, ha manifestat que partim d’una posició adequada al nostre pes econòmic dins de la UE i que la política de la Generalitat està encaminada a dotar el país de les infrastructures i del personal necessari per integrar-se en els grans projectes de recerca europeus. Segons el conseller, la creació de grans centres de recerca a Catalunya impulsats per la Generalitat, com ara l’Institut Català d’Investigació Química, que s’està construint al campus de la URV, han de permetre a Catalunya formar part de la xarxa de centres de recerca d’una certa magnitud, que tindran prioritat a l’hora d’obtenir recursos europeus. Això, segons Mas-Colell, no vol dir que els grups petits hagin de desaparèixer, sinó que, donades les dimensions i les característiques del nostres país, i seguint també el model descentralitzat de moltes universitats i institucions europees i americanes, cal fer de Catalunya un sistema unificat de recerca, que permeti integrar-hi tots els grups, i que sigui prou potent com per competir amb els grans centres de recerca europeus.

Després de la conferència, els directius i els caps dels departaments d’assistència i recerca de l’Hospital Universitari de Sant Joan i de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV, van ensenyar al conseller les instal·lacions de l’Hospital Universitari i li van explicar les línies de recerca que estan desenvolupant.