Innovació, Universitats i Empresa

Mas-Colell diu que l'ITER donaria un impuls decisiu al sistema tecnològic i de recerca de Catalunya

El pressupost i l'impacte sobre el sistema de recerca europeu, claus a l'hora d'escollir la seu definitiva

query_builder   25 setembre 2003 17:46

event_note Nota de premsa

Mas-Colell diu que l'ITER donaria un impuls decisiu al sistema tecnològic i de recerca de Catalunya

El pressupost i l'impacte sobre el sistema de recerca europeu, claus a l'hora d'escollir la seu definitiva

El conseller del DURSI, Andreu Mas-Colell, ha afirmat avui que si el projecte de fusió nuclear ITER es concedís a Vandellós significaria un impuls decisiu per al sistema tecnològic i de recerca de Catalunya.

El conseller ha fet aquesta afirmació durant una entrevista en directe al programa “Bon dia, Catalunya”, als estudis de TV3. Mas-Colell ha assegurat, en to d’humor, que l’ITER seria millor que si toqués a Catalunya “la grossa de Nadal”, perquè amb el premi de la loteria “no hi comptes”, i en canvi les possibilitats d’acollir l’ITER són reals. El conseller, però s’ha mostrat prudent a l’hora de quantificar les probabilitats de la candidatura espanyola, perquè aquest projecte és “multilateral”, i la decisió final depèn de l’acord entre molts països.

Pel que fa a la pugna entre les candidatures espanyola i francesa per representar la Unió Europea, Mas-Colell ha definit aquesta competència com “la tercera batalla” entre tots dos països, després dels Jocs Olímpics, que van guanyar Barcelona, i l’Eurodisney, que es va endur París. El conseller ha explicat que la decisió dependrà sobretot de dos factors: del cost que suposi la construcció i posada en marxa de les instal·lacions (que els informes dels experts ja han valorat que seria inferior en el cas de la candidatura espanyola), i de l’impacte sobre el sistema de recerca europeu en el seu conjunt que representaria un o altre emplaçament. En aquest sentit, el conseller del DURSI, ha afirmat que, per a Espanya i per a Catalunya, l’ITER seria un impuls decisiu per integrar-nos en el sistema europeu de recerca, en el qual França ja hi té un paper destacat i, per tant, aquestes noves instal·lacions “no hi afegirien res”.

Respecte al cost del projecte, el conseller considera, només que només amb l’IVA que s’obtindria dels milers de científics que s’instal·larien durant 40 anys a Catalunya, ja es compensarien les inversions. Mas-Colell ha dit que el nostre país té ja un teixit científic, i que es reforçaria amb la interacció amb aquest projecte.