Innovació, Universitats i Empresa

Entrada en servei de nous centres de radiodifusió de TV3 i C33

query_builder   28 abril 2003 12:55

event_note Nota de premsa

Entrada en servei de nous centres de radiodifusió de TV3 i C33

Els centres s’ubiquen en municipis que, per la seva ubicació geogràfica, tenen menys facilitats per accedir a un servei de telecomunicacions Bàsic

La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya anuncia avui l’entrada en servei de nous centres de difusió de programes de TV3 i C33 arreu de Catalunya. Aquest desplegament dels serveis de radiodifusió forma part del gruix d’accions previstes dins del Projecte Microcom, que té com a principal objectiu l’ampliació de la cobertura de serveis bàsics de telecomunicacions (televisió de Catalunya, telefonia mòbil i accés ràpid a Internet) a aquelles zones que, per la seva ubicació geogràfica, tenen menys facilitats per accedir als serveis de telecomunicacions.

Un dels fets més remarcables d’aquest projecte ha estat la col·laboració estreta entre les diferents administracions de Catalunya, sense la qual no seria possible dur a terme una planificació acurada i acord amb les necessitats demogràfiques i orogràfiques del país, per sobre de criteris estrictament econòmics. Els Ajuntaments i els Consells Comarcals han cedit els terrenys per tal de poder situar-hi les infraestructures necessàries; les Diputacions de Lleida, Girona i Tarragona han fet copioses inversions per tal de fer possible el projecte; finalment la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació i el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, a més de contribuir a nivell inversor, han liderat, juntament amb el Centre de Telecomunicacions i Societat de la Informació, el projecte.

En el cas particular del servei de televisió, el Projecte Microcom contempla actuacions en més de 80 punts del territori català, havent posat marxa en les darreres setmanes el servei de difusió dels programes de TV3 i C33 als següents nous centres de Catalunya:

Centre de Begues ubicat al municipi d’Olesa de Bonesvalls, comarca de l’Alt Penedès, que proporciona cobertura al nucli urbà d’aquest municipi, 138 habitants afectats, emetent els programes de TV3 i C33 pels canals 46 i 52 de la banda UHF respectivament. Centre de Font Rubí ubicat al municipi de Camprodon, comarca del Ripollès, que proporciona cobertura al nucli urbà de Font Rubí, 60 habitants afectats, emetent els programes de TV3 i C33 pels canals 57 i 59 de la banda UHF respectivament. Centre de Marmellar, ubicat al municipi de Montmell, comarca del Baix Penedès, que proporciona cobertura a les urbanitzacions de la Moixeta, 500 habitants afectats, emetent els programes de TV3 i C33 pels canals 46 i 51 de la banda UHF respectivament. Centre de La Baltassana, comarca del Baix Camp, que proporciona cobertura al nucli urbà de Prades, 750 habitants afectats, emetent els programes de TV3 i C33 pels canals 45 i 56 de la banda UHF respectivament. Centre de Pont de Bar, comarca de l’Alt Urgell, que proporciona cobertura al nucli urbà de Querforadat, 80 habitants afectats, emetent els programes de TV3 i C33 pels canals 52 i 54 de la banda UHF respectivament. Centre de Balsareny, comarca del Bages, que proporciona cobertura al nucli urbà d’aquest municipi, 2310 habitants afectats, emetent els programes de TV3 i C33 pels canals 56 i 58 de la banda UHF respectivament. Centre de Pinós, comarca del Solsonès, que proporciona cobertura a les zones de Vallmanya, Matamargó i Vall de Castellciutat, 125 habitants afectats, emetent els programes de TV3 i C33 pels canals 36 i 38 de la banda UHF respectivament. Properament l’operador de telefonia mòbil Movistar prestarà el seu servei des d’aquest centre. També s’ha instal·lat nou equipament al Centre de Súria, comarca del Bages, on s’ha augmentat la cobertura que proporcionava per cobrir a més la zona del Coaner del municipi de Sant Mateu del Bages, 24 habitants afectats, emetent els programes de TV3 i C33 pels canals 65 i 63 de la banda UHF respectivament.

Així mateix, s’ha millorat el servei dels centres de Begudà (al municipi de Sant Joan de les Fonts, Garrotxa), Margalef (Priorat), Os de Balaguer (Noguera), Sant Pol de Mar (Maresme), Talladell (al municipi de Tàrrega, Urgell) i Caldes d’Estrac (Maresme) on ja s’emetia la senyal dels canals de TVC.

Tanmateix s’han finalitzat les obres de construcció de nous centres multiservei (Televisió i Telefonia Mòbil) a les comarques del Solsonès i l’Alt Urgell:

Centre de Refugi de l’Arp, al municipi de la Vansa i Fórnols (Alt Urgell), en el qual ja s’ha posat en marxa el servei de difusió dels canals de la CCRTV, emetent els programes de TV3 i C33 pels canals 24 i 21 de la banda UHF respectivament. Properament els tres operadors de telefonia mòbil (Movistar, Vodafone i Amena) prestaran el seu servei des d’aquest centre.  Centre de Coll de Nargó, al municipi de Coll de Nargó (Alt Urgell), des del que s’ha activat el servei de telefonia mòbil per part de Vodafone.  Centre de Collada de Pubill, al municipi de Montferrer i Castellbó (Alt Urgell), en el qual ja s’ha posat en marxa el servei de difusió dels canals de la CCRTV , emetent els programes de TV3 i C33 pels canals 36 i 48 de la banda UHF respectivament. Properament Movistar i Amena prestaran el seu servei de telefonia mòbil des d’aquest centre. Centre de Santes Creus de Bordell, al municipi de Pinell (Solsonès), en el qual properament es posarà en marxa el servei de difusió dels canals de la CCRTV i des d’on Movistar i Amena prestaran el seu servei de telefonia mòbil. Centre de la Trinxera, al municipi de Castellar de la Ribera (Solsonès), en el qual properament es posarà en marxa el servei de difusió dels canals de la CCRTV i des d’on Movistar prestarà el seu servei de telefonia mòbil. Centre de la Font del Teixó, al municipi de Guixers (Solsonès), en el qual properament es posarà en marxa el servei de difusió dels canals de la CCRTV. Centre del Sisquer, al municipi de Guixers (Solsonès), en el qual properament es posarà en marxa el servei de difusió dels canals de la CCRTV i des d’on Vodafone prestarà el seu servei de telefonia mòbil. Centre del Pedró de Peracamps, al municipi de Llobera (Solsonès), des d’on Vodafone i Movistar prestaran properament el seu servei de telefonia mòbil. Centre de Cambrils del Pirineu, al municipi d’Odèn (Solsonès), des del que ja està emetent Amena i al qual properament afegirà els serveis de telefonia mòbil de Vodafone.

Altres centres amb els quals s’està treballant en estudis tècnics són els de la Llosa del Cavall i de Busa-Vall d’Ora, els dos al municipi de Navès (Solsonès).

El projecte MICROCOM es concreta en el disseny, l’elaboració i l’execució d’un pla d’actuació en matèria de tecnologies de la informació i xarxes de telecomunicació sobre la totalitat del territori català. L’objectiu final del pla d’actuació és que els ciutadans i les empreses de Catalunya tinguin accés a un servei de telecomunicacions més complert que l’Universal, que inclogui la telefonia bàsica (substitució de les línies TRAC), l’accés a internet (amb un estàndard mínim de qualitat), l’ampliació de la cobertura de telefonia mòbil i la recepció dels programes de ràdio i televisió de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, l’execució efectiva i correcta d’aquest pla requereix una col·laboració intensa entre les diferents administracions (Ajuntaments, Consells Comarcals, Diputacions, Generalitat) i d’aquestes amb les operadores i els proveïdors d’infraestructures.

El desenvolupament del projecte s’articula en tres fases, havent-se desenvolupat íntegrament la primera. Aquesta primera fase inclou l’elaboració d’estudis de detall a nivell comarcal de les actuals xarxes de telecomunicacions, així com de les deficiències del servei, amb l’objectiu de confeccionar mapes detallats i actualitzats dels serveis i infraestructures de telecomunicacions, i una caracterització geosocial dels diferents nuclis de població. La segona implica l’execució de les tres proves pilot d’abast comarcal mencionades. La darrera fase del projecte contempla el desenvolupament del pla estratègic integral de telecomunicacions per a Catalunya.

Les actuacions descrites en aquesta nota de premsa s’emmarquen en la segona fase.

Per a més informació:

Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació

Tel. 93 363 84 94 / 93 363 83 71

correu: eroure@gencat.net; iginer@gencat.net