Innovació, Universitats i Empresa

El MCyT col·laborarà amb la Generalitat en el finançament de l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3)

l'IN3 s'instal·larà en un nou edifici al parc Mediterrani de la Tecnologia, a Castelldefels

query_builder   2 juliol 2003 15:56

event_note Nota de premsa

El MCyT col·laborarà amb la Generalitat en el finançament de l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3)

l'IN3 s'instal·larà en un nou edifici al parc Mediterrani de la Tecnologia, a Castelldefels

El conseller del DURSI, Andreu Mas-Colell, El ministre de Ciència i Tecnologia, Josep Piqué, i el rector de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Gabriel Ferraté, firmen a Barcelona un conveni marc de col·laboració entre les tres institucions per impulsar les activitats i programes de l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3), l’institut d’investigació de la UOC. El conveni se suma al contracte programa ja vigent entre el DURSI i la UOC, i  suposa la plena incorporació del Ministeri de Ciència i Tecnologia a l’IN3.

El conveni marc preveu l’elaboració de convenis específics –en línia amb els ja existents amb el DURSI– que, amb caràcter triennal concretaran els objectius que cal assolir, els projectes i accions que s’han de desenvolupar i els corresponents compromisos de finançament. El primer conveni triennal cobrirà el període 2004-2006 i els treballs de preparació s’inicien ja amb caràcter immediat, per a la seva aprovació i posada en marxa a l’inici del 2004.

El  DURSI, el Ministeri de Ciència i Tecnologia i la UOC han constituït així mateix una comissió de seguiment dels convenis que serà la responsable de proposar-los, aprovar-los i assegurar les actualitzacions que calguin a cada moment.

Concebut com un centre interdisciplinari d’investigació amb projecció internacional, l’IN3 ha centrat la seva activitat en l’estudi de l’impacte de les tecnologies de la informació i la comunicació en els diferents àmbits de la societat, i en especial en el trànsit des de la societat industrial a la societat de la informació i del coneixement. 

Amb un pressupost anual que en aquest exercici de 2003 supera els 4,3 milions d’euros, l’IN3 disposa d’una xarxa de més de cent investigadors, la majoria dels quals formen part de l’equip docent de la mateixa universitat. En aquests quatre anys des de la seva creació, l’IN3 ha participat en més de 200 projectes d’investigació, en els quals ha actuat com a líder o bé ha col·laborat amb un centenar d’institucions educatives, d’investigació i empreses en 35 països.

Les línies d’investigació de l’IN3 s’estructuren entorn de les àrees d’aprenentatge virtual, societat en xarxa, gestió del coneixement, interacció persona-ordinador (facilitat d’ús) i cibercultura.

Actualment la UOC, amb el suport del DURSI, està finalitzant les obres d’un edifici de 3.500 m² al parc Mediterrani de Tecnologia, a Castelldefels (Barcelona), que allotjarà la seu de l’IN3. La inversió global d’aquesta infraestructura s’acosta als 6 milions d’euros.

L’IN3 té una comissió científica, presidida pel professor Manuel Castells, de la qual formen part investigadors i professionals de referència en les seves respectives àrees de coneixement. Entre els membres d’aquesta comissió hi ha els professors William Mitchell, degà de l’escola d’arquitectura i urbanisme del MIT; Tony Bates, director d’educació a distància i tecnologia de la divisió de formació contínua de la Universitat de la Colúmbia Britànica; Martin Carnoy, professor d’Educació i Economia de la Universitat de Stanford; Cecilia Castaño, professora d’Economia Aplicada de la Universitat Complutense; Vinton G. Cerf, vicepresident de WorldCom i dissenyador dels protocols originals d’Internet el 1973; Miguel Ángel Lagunas, director de l’Escola de Telecomunicacions de la Universitat Politècnica de Catalunya; Josep Laporte, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Robin Mansell, titular de la Càtedra Dixon sobre Internet i Nous Mitjans de Comunicació de la London School of Economics; Vicenç Navarro, catedràtic de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra, i Emilio Ontiveros, professor d’Economia de la Universitat Autònoma de Madrid. El director de l’IN3 és el professor Ramon O ’Callaghan.