Innovació, Universitats i Empresa

Catalunya participarà en el programa europeu de recerca ERA-net, amb un projecte conjunt amb els "Quatre motors" d'Europa

El nostre país opta a liderar la investigació en "Grids": noves xarxes per enviar i compartir informació científica

query_builder   15 abril 2003 11:57

event_note Nota de premsa

Catalunya participarà en el programa europeu de recerca ERA-net, amb un projecte conjunt amb els "Quatre motors" d'Europa

El nostre país opta a liderar la investigació en "Grids": noves xarxes per enviar i compartir informació científica

La conveniència que l’Espai Europeu de Recerca definit en el 6è Programa Marc (2002-2006) es construeixi des de les regions és un dels eixos centrals que la setmana passada van marcar la trobada entre una delegació del DURSI i els seus amfitrions al land de Baden Württemberg. El conseller Mas-Colell i el seu homòleg alemany, Peter Frankenberg, es van mostrar convençuts que en el procés de construcció d’aquest Espai, els anomenats “quatre motors” d’Europa (Catalunya, Baden-Württemberg, Rhône-Alpes i Llombardia) hi han de jugar un paper important.

Una de les iniciatives dels “quatre motors” es concretarà a principis de juny amb la presentació d’una proposta en el marc del programa ERA-Net de coordinació d’accions de recerca, inclòs en el 6è Programa Marc de la UE. La proposta dels “quatre motors” preveu la coordinació de les seves polítiques de recerca, tant en les activitats horitzontals o generalistes com en àmbits més concrets. Pel que fa a aquests darrers, Catalunya assumirà un compromís especial en l’àmbit de la “Grid Enhanced Science”, Baden-Württemberg en el de les Nanotecnologies, la Llombardia en el de nous materials i Rhône-Alpes en la investigació sobre el càncer.

La “Grid Enhanced Science”, també coneguda com a e-Science, implica l’extensió de la supercomputació a escala global. Gràcies a la combinació d’internet amb nous models oberts i nous sistemes i interfícies, es pot augmentar encara més la velocitat de transmissió i la capacitat dels processadors i la memòria de les grans computadores. Amb aquestes condicions, es poden construir grids (xarxes en anglès) que permetin als investigadors compartir i analitzar una quantitat d’informació i de dades molt superior a l’actual. Properament se signarà un conveni entre els “quatre motors” per al desenvolupament de les respectives infrastructures Grid (Grid-Ports) i les seves aplicacions.