Territori

La Comissió d'Urbanisme de Catalunya dóna llum verda a la redacció dels plans directors urbanístics de la Conca d'Òdena, el Pla de Bages i la Plana de Vic

query_builder   27 febrer 2003 18:31

event_note Nota de premsa

La Comissió d'Urbanisme de Catalunya dóna llum verda a la redacció dels plans directors urbanístics de la Conca d'Òdena, el Pla de Bages i la Plana de Vic

La Comissió d’Urbanisme de Catalunya (CUC) va donar llum verda ahir a l’inici de la redacció dels plans directors urbanístics de la Conca d’Òdena, el Pla de Bages i la Plana de Vic. Aquests plans establiran les directrius i mesures específiques a aplicar en aquests àmbits territorial concrets en el marc dels treballs del Pla territorial de les Comarques Centrals. La comissió va acordar encarregar la redacció d’aquests plans a la Secretaria per a la Planificació del Departament de Política Territorial i obres Públiques.

La necessitat de redactar aquests plans directors urbanístics rau en el fet que el Pla territorial parcial, pel seu propi contingut, no pot arribar al grau de precisió exigible en l’establiment de directrius, determinacions i mesures per aplicar en aquest àmbit i, per tant, es fa necessària la formulació d’una figura de planejament adequada als problemes que ha de resoldre.

El secretari de Planificació Territorial, Pere Torres, ha aclarit que “aquest és un tràmit formal necessari per a impulsar aquests plans directors en els quals ja fa temps que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques hi treballa conjuntament amb els consells comarcals. En l’elaboració i l’aprovació d’aquests plans directors es vetllarà perquè tots els ajuntaments implicats puguin participar activament”.

El pla territorial general de Catalunya té com a finalitat aportar els instruments necessaris per al desenvolupament econòmic de les comarques així com procurar la seva ordenació territorial i acomplir els objectius d’equilibri i de sostenibilitat en el desenvolupament del país. El pla territorial defineix com a àmbit de les Comarques Centrals el constituït per les comarques de l’Anoia, el Bages, el Berguedà, Osona i el Solsonès. En aquestes comarques es desenvolupen tres plans directors urbanístics: el de la Conca d’Òdena, el del Pla de Bages i el de la Plana de Vic.

La Conca d’Òdena inclou els municipis de Capellades, Carme, Castellolí, Igualada, Jorba, Òdena, Orpí, La Pobla de Claramunt, Santa Margarida de Montbui, La Torre de Claramunt i Vilanova del Camí, tots ells a la comarca de l’Anoia.

El pla director urbanístic del Pla de Bages integrarà els municipis d’Aguilar de Segarra, Artés, Avinyó, Balsareny, Callús, Castellfollit del Boix, Castellnou de Bages, Fonollosa, Gaià, Manresa, Navarcles, Navàs, el Pont de Vilomara i Rocafort, Rajadell, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Sant Mateu de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Salvador de Guardiola, Santa Maria d’Oló, Santpedor i Súria tots ells a la comarca del Bages

Finalment, el pla director urbanístic de la Plana de Vic afectarà els municipis de Balenyà, El Brull, Calldetenes, Centelles, Collsuspina, Folgueroles, Gurb, Malla, Manlleu, Les Masies de Roda, Les Masies de Voltregà, Montesquiu, Muntanyola, Orís, Roda de Ter, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí de Centelles, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora, Sant Vicenç de Torelló, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Maria de Corcó, Seva, Sora, Taradell, Tavèrnoles, Tona, Torelló i Vic a la comarca d’Osona.

Aquestes cinc comarques s’estructuren al voltant de dos grans eixos: l’Eix Transversal i l’Eix Llobregat-Cardener.

A banda d’aquests eixos, també es tenen en compte altres factors determinants a l’hora d’estructurar el pla que passen per la interrelació i els lligams entre les diferents comarques catalanes. Així, es tenen en compte el lligam de les comarques centrals amb la Cerdanya i el Ripollès, les relacions de veïnatge d’algunes comarques amb la regió metropolitana de Barcelona i la configuració d’un nou eix que vincularà el Bages i l’Anoia amb l’Alt Penedès i el Garraf.