Territori

Felip Puig presenta a Caldes de Montbui nous autobusos que milloraran la xarxa interurbana de transport públic a Catalunya

Els vehicles estan adaptats per a persones amb mobilitat reduïda i compten amb equipament per a la integració tarifària

query_builder   24 gener 2003 13:03

event_note Nota de premsa

Felip Puig presenta a Caldes de Montbui nous autobusos que milloraran la xarxa interurbana de transport públic a Catalunya

Els vehicles estan adaptats per a persones amb mobilitat reduïda i compten amb equipament per a la integració tarifària

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Felip Puig, ha presentat avui a Caldes de Montbui nous vehicles de l’empresa Sagalés que formen part del procés de renovació de la seva flota d’autobusos. Amb aquestes darreres adquisicions de material mòbil, la Generalitat pretén millorar i ampliar la xarxa del servei de transport públic de viatgers a Catalunya. Aquesta iniciativa s’inclou en el Programa d’ajudes per a la Renovació i Accessibilitat de la flota de serveis regulars de transport de viatgers per carretera a Catalunya, impulsat pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques.

En concret, es tracta de quatre nous vehicles de 15 m amb una capacitat de 59 a 65 viatgers asseguts, dotats dels sistemes mes avançats de seguretat i confort, d’equipament per a la integració tarifària i del sistema d’ajuda a l’explotació (SAE). Cadascun dels vehicles incorpora una plataforma elevadora que permetrà l’accés a les persones amb mobilitat reduïda. Els vehicles de l’empresa Sagalés es destinaran a la realització de serveis regulars entre Caldes de Montbui i Barcelona, per Palau de Plegamans i Santa Perpètua de Mogoda. Cada vehicle té un cost de 200.000 € (33,2 MPTA), dels quals la Generalitat en finança una tercera part.

També es presenten cinc vehicles de gamma reduïda (7,5 m), recentment incorporats, amb una capacitat de 14 places per a viatgers asseguts i 15 drets. Aquests cinc vehicles també estan adaptats per a l’ús de persones amb mobilitat reduïda i donaran servei en zones urbanes i nuclis residencials. Cada vehicle té un cost de 124.000 € (20,6 MPTA), dels quals la Generalitat també en finança una tercera part.

A banda de les facilitats i millores en l’accés i en el transport, amb un alt nivell de disseny i confort, els vehicles acompleixen les normatives europees i els reglaments internacionals en matèria de seguretat activa i passiva, incorporen climatització, sistemes ABS i ASR, i megafonia interior, entre d’altres característiques tècniques. A més, acompleixen la normativa EURO III sobre reducció d’emissors contaminants.

L’Empresa Sagalés ha incorporat, en el marc del programa de renovació i accessibilitat de vehicles de servei públic promogut pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, un total de 36 vehicles, la qual cosa suposa la renovació i accessibilitat del 24% de la seva flota. La inversió total ha estat de 5,4 MEUR (899 MPTA), amb una aportació per part de la Generalitat d’1,5 MEUR (250 MPTA).

El Programa de renovació i accessibilitat de vehicles de transport de viatgers a Catalunya

La posada en marxa d’aquesta millora és fruit de la col·laboració econòmica entre la Generalitat de Catalunya i l’empresa Sagalés, en el marc del programa de renovació del material mòbil previst en el Pla de millora de la qualitat dels serveis interurbans a Catalunya aprovat pel Govern de la Generalitat l’any 1999. El Programa estableix un seguit d’ajudes mitjançant les quals el Departament de Política Territorial i Obres Públiques es compromet a finançar una tercera part del cost d’adquisició de nous vehicles.

El Pla de millora de la qualitat del transport interurbà de viatgers a Catalunya, de caràcter quadriennal, permet el desballestament dels vehicles de més de vuit anys d’antiguitat i la renovació de la flota de transport públic amb l’adquisició de nous autobusos.

D’altres actuacions que contempla aquest Pla són les següents:

1.         La renovació i nova dotació d’instal·lacions i equipaments: estacions d’autobusos, marquesines i pals de parades.

2.         La racionalització de l’oferta de serveis i el finançament de serveis d’interès social en condicions de baixa rendibilitat.

3.         Formalització de contractes-programa amb les empreses operadores.

4.         L’impuls de la integració entre xarxes  per reformar l’estructura tarifària.

5.         Millora de la informació i de l’atenció als clients.

L’objectiu del Pla és impulsar una xarxa de transport públic interurbà de qualitat seguint un model de mobilitat sostenible mediambientalment i eficient des del punt de vista de l’assignació de recursos per al període 2000-2003. El finançament del Pla en tot el conjunt d’actuacions (marquesines, estacions, material mòbil, etc.) és de 35.880.422 EUR (5.970 MPTA). En el referent a la 3a. fase del Pla, corresponent a l’any 2002 i en la qual s’emmarca la renovació de material mòbil que avui s’ha inaugurat, la inversió total per part de la Generalitat és de 6 MEUR (1.000 MPTA), xifra que arriba als 18 MEUR (3.000 MPTA) sumant el finançament de les empreses.