Territori

Millores en la planta de valorització energètica de Sant Adrià del Besòs

query_builder   11 desembre 2002 17:30

event_note Nota de premsa

Millores en la planta de valorització energètica de Sant Adrià del Besòs

El Departament de Medi Ambient i l’Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus (EMSHTR), han signat avui dimecres, 11 de desembre de 2002, un conveni de col·laboració per a la instal·lació d’un sistema de pretractament, metanització i optimització del sistema de valorització energètica, i l’adequació a la normativa comunitària de la instal·lació de tractament de gasos de la planta de valorització de Sant Adrià del Besòs.

Aquesta actuació s’enquadra en les previsions del Programa de Gestió de Residus Municipals 2001-2006, dins l’eix d’actuació de valorització energètica, amb l’objectiu d’adequar les instal·lacions existents a la normativa vigent.

Els compromisos adquirits per la Junta de Residus, del Departament de Medi Ambient, són els de garantir el finançament corresponent a fons públics i participar en el seguiment del projecte. L’import de la inversió prevista és de 75.670.689 €, finançats conjuntament amb fons de la Junta de Residus, Fons Europeus del tram autonòmic i fons de l’EMSHTR.

 Una instal·lació de valorització energètica és el lloc on es produeix una combustió controlada, en condicions òptimes, és a dir, temperatura mínima de 850ºC, temps de permanència d’un mínim de 2 segons i turbulència d’oxigen superior a 6%, per aconseguir transformar els residus en escòries, cendres i gasos, amb la mínima producció de contaminants possible, i alhora reduir de forma important el volum dels residus. Amb la calor produïda en el procés es genera vapor que, conduït a una turbina, genera electricitat.

Les plantes de valorització energètica de residus municipals existents a Catalunya són instal·lacions de titularitat municipal, amb uns controls i regulacions estrictes per tal d’assegurar un funcionament que no suposi cap risc per al medi ambient ni per a la salut de les persones.