Territori

Medi Ambient signa un conveni per promoure la recollida selectiva dels residus municipals i col·laborar amb col·lectius d'integració social

query_builder   30 octubre 2003 16:21

event_note Nota de premsa

Medi Ambient signa un conveni per promoure la recollida selectiva dels residus municipals i col·laborar amb col·lectius d'integració social

El conseller Medi Ambient, Ramon Espadaler, i el president de l’Associació Intersectorial de Recuperadors i Empreses Socials de Catalunya (AIRES), Antoni Puig, han signat un conveni de col·laboració per promoure la recollida selectiva dels residus municipals afavorint la reinserció sociolaboral dels col·lectius marginals i amb discapacitats.

Aquest és el tercer conveni que se signa amb aquesta entitat i que impulsa la recollida selectiva i aprofitament dels residus municipals a través d’accions concretes i facilitant les eines per a la seva aplicació. Es tracta de constituir el vehicle  per canalitzar les taques previstes en el Programa de Gestió de Residus Municipals de Catalunya (PROGEMIC) en matèria de recollida selectiva i aprofitament de residus implicant col.lectius d’integració social.

En virtut d’aquest conveni, el Departament de Medi Ambient, es compromet a assessorar AIRES sobre actuacions concretes per a impulsar la recollida selectiva i l’aprofitament dels residus municipals que es poden desenvolupar a través de col.lectius marginals i amb discapacitats. Aquests col.lectius, a través de convenis, s’encarregaran de la recollida selectiva i aprofitament de teixits, ferralla, mobles i electrodomèstics.

Per la seva banda, AIRES es compromet a promoure la recollida selectiva segons els projectes de les empreses associades que es descriuran en una memòria. També s’encarregaran de difondre les actuacions que s’implantin.

En aquests darrers anys el Departament de Medi Ambient i AIRES han signat  convenis de col·laboració per a promoure les empreses d’inserció, permetent contractar i donar feina a persones provinents de l’exclusió; així com per contribuir a un desenvolupament sostenible; un equilibri dinàmic entre economia, societat i medi ambient. El primer conveni va servir per iniciar un camí conjunt per intercanviar experiències, coneixements i propostes d’actuació. El segon conveni ha servit per començar a materialitzar les propostes centrades en la promoció d’activitats de sensibilització, educació ambiental i recollida selectiva a les escoles i centres cívics de Catalunya.

En concret, una de les empreses d’inserció social adherida a Aires, ha dut a terme una prova pilot de recollida a diferents centres a la comarca del Solsonès, desenvolupant la integritat d’actuacions del conveni. A través d’aquesta prova ha estat possible la recollida selectiva de 13.739 kg de paper, cartró, roba, oli vegetal usat, llaunes i tóners, cosa que posa de manifest el treball que aquestes entitats d’AIRES poden aportar en matèria de recollida i gestió de residus.

Altres set empreses adherides s’han centrat en la implantació de la recollida selectiva als centres educatius i centres cívics de Catalunya, potenciant la recollida de roba, olis de cuina, mobles vells, a més de dur a terme activitats de sensibilització. Les entitats agrupades a AIRES, a través de les seves botigues de segona mà ofereixen la materialització del principi bàsic de la reutilització.

Les deixalleries gestionades per les empreses d’inserció afegeixen valor social i mediambiental afavorint la relació directa amb el ciutadà. De les 12 deixalleries que fins aquest moment des AIRES n’està duent la gestió, han generat prop de 30 llocs de treball, cosa que posa de manifest el potencial que poden aportar aquestes entitats.

Presentació del darrer monogràfic de la revista Parrac

Durant l’acte, s’ha presentat el darrer monogràfic especial de la revista Parrac, dedicat al medi ambient, i que recull les actuacions més destacades en la preservació del medi portades a terme per les empreses d’inserció de l’associació AIRES. Es tracta d’un balanç mediambiental que ens mostra l’experiència de la innegable feina realitzada per aportar-la com a eina de futur a la lluita contra l’exclusió social a través del  medi ambient.  

L’entrada de les empreses d’inserció en l’àmbit de la sensibilització ambiental i la recuperació dels residus permet que es vagi desenvolupant  un compromís ecològic i una voluntat de contribuir a la millora mediambiental i a la consciència ciutadana.