Territori

Medi Ambient treballa per controlar i eradicar el visó americà de Catalunya

query_builder   22 octubre 2003 10:30

event_note Nota de premsa

Medi Ambient treballa per controlar i eradicar el visó americà de Catalunya

Es tracta d’una espècie no autòctona invasora que amenaça vàries espècies protegides i afecta les poblacions naturals d’altres depredadors L’actuació s’emmarca dins d’un projecte LIFE de la Unió Europea

El Departament de Medi Ambient ha encarregat treballs tècnics per realitzar la coordinació del control i eradicació de la població de visó americà (Mustela vison) a Catalunya, que s’estén principalment per les comarques de Girona i de Barcelona (tot i que ja se l’ha detectat a les de Lleida). Es tracta d’una actuació emmarcada dintre del Projecte LIFE 02/NAT/E/7299, per un import de 63.629,87 €, i es realitza en col·laboració amb la Universitat de Barcelona.

El projecte contempla l’establiment d’un organigrama de control i eradicació d’aquesta espècie; la coordinació dels diferents col·lectius que participin en el seu control; l’assessorament al Servei de Protecció de la Fauna, Flora i Animals de Companyia, del Departament de Medi Ambient; el control i eradicació directa de visó americà; i la recerca bibliogràfica i contactes amb altres experiències a nivell mundial de control biològic, immunitari o d’altra mena d’altres espècies de carnívors i mamífers.

Aquesta espècie, d’origen americà, constitueix un problema seriós a diversos països europeus, cosa que ha obligat a desenvolupar programes de control. Per exemple a Gran Bretanya, on afecta greument els ocells aquàtics amenaçats o la rata d’aigua, en perill d’extinció.

A Catalunya, aquest animal exòtic també constitueix una amenaça important per a vàries espècies protegides, ja que envaeix els hàbitats aquàtics. En aquests, el visó americà depreda de forma intensa sobre espècies protegides com ara el cranc de riu autòcton (Austropotamobius pallipes), l’almesquera (Galemys pyrenaica), amfibis (com tritons -Euproctus asper-, gripaus, granotes, ...) i peixos. En aquest darrer cas pot afectar espècies amenaçades com ara el punxoset o també de piscícoles, com ara la truita comuna.

També pot afectar les poblacions naturals d’altres depredadors amb els que competeix, com ara el visó europeu (Mustela lutreola), espècie molt rara al Principat -en concret viu al riu Ebre- o el turó (Mustela putorius) que s’ha fet especialment escàs als darrers temps.

Per tant, cal disminuir, i si és possible eradicar, poblacions de visó americà. S’intenta controlar l’avanç de les poblacions cap a la conca del riu Ebre, tot treballant en aquelles conques fluvials on la seva presència és una amenaça per a determinades espècies protegides. Cal dir que es tracta d’un projecte coordinat en el que també hi participen les administracions d’Aragó, Castella-Lleó, el País Basc i la Rioja, i on s’hi afegiran en un futur proper Navarra i la Comunitat Valenciana.

Per al control de la població del visó americà, el Departament de Medi Ambient coordina el personal de la Direcció general de Boscos i Biodiversitat (inclosos els seus centres de fauna), el Cos d’Agents Rurals i les seves Delegacions territorials. A més, col·labora amb la Federació Catalana de Pesca, a través d’algunes societats de pescadors.