Territori

Medi Ambient presenta la nova campanya de gestió i recollida d'envasos de medicaments

query_builder   27 octubre 2003 13:14

event_note Nota de premsa

Medi Ambient presenta la nova campanya de gestió i recollida d'envasos de medicaments

Catalunya ha recollit l’any 2002 el 35,7% dels medicaments de tot l’Estat Espanyol SIGRE és el Sistema Integrat de Gestió i Recollida d’Envasos promogut pel sector farmacèuticL’objectiu de la campanya "Revisió de farmacioles" és impulsar i fomentar el retorn dels envasos de medicaments i la sensibilització sobre la faceta mediambiental i sanitària

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, ha presidit aquest migdia la presentació de la nova campanya del Sistema Integrat de Gestió i Recollida d’Envasos del Sector Farmacèutic (SIGRE), per al foment de la recollida selectiva dels medicaments, sota el títol "Revisió de farmacioles".

Els objectius de la campanya "Revisió de farmacioles" és sensibilitzar i conscienciar els ciutadans sobre la doble faceta mediambiental i sanitària  d’aquesta iniciativa, dissenyada i impulsada per la indústria farmacèutica, amb el suport de tots els agents del sector, a més d’impulsar i fomentar el retorn dels envasos de medicaments als punts SIGRE, de forma regular i quotidiana. També es busquen sinergies amb iniciatives públiques i privades.

SIGRE és una iniciativa de la indústria farmacèutica que s’ha constituït amb l’objectiu d’implantar un sistema de recollida dels medicaments no utilitzats que els ciutadans acumulen a les seves llars. L’objectiu principal de la campanya que es presenta avui és continuar demanant la col·laboració dels ciutadans perquè portin a les farmàcies els envasos buits o els medicaments caducats a fi de reciclar-ne els envasos i eliminar-ne les restes de medicaments.

La implantació del sistema SIGRE a Catalunya, autoritzada per la Junta de Residus del Departament de Medi Ambient, dóna continuïtat al que ja des de 1994 feia la Junta de Residus mateixa en col·laboració amb Farmacéuticos Mundi i l’Associació Humanitària Doctor Josep Trueta. Aquesta iniciativa s’afegeix a la resta de campanyes de recollida selectiva que es porten a terme a Catalunya pel que fa a altres tipus de residus.

Catalunya té 2914 farmàcies amb recollida de medicaments amb el sistema SIGRE i 522 Centres d’Assitència Primària. A l’any 2002 es van recollir 322’7 tones de medicaments, 58 tones més que al 2001. A Espanya s’ha recollit un total de 903 tones a través de 19.300 farmàcies repartides a tot el territori. Només amb un 15% de farmàcies situades a Catalunya, la població catalana ha aconseguit recollir el 35,7% del volum total de medicaments per reciclar de tot l’Estat Espanyol.

SIGRE és l’únic Sistema Integrat de Gestió i Recollida d’Envasos que està operatiu en el sector farmacèutic, i neix com a resposta a la Directiva 94/62, sobre gestió d’envasos, promoguda per la Unió Europea l’any 1994, i posteriorment aprovada pel Congrés a través de la Llei 11/1997, de 24 d’abril, d’envasos i residus d’envasos.

A fi d’adaptar-se a aquesta normativa, la indústria, representada per Farmaindustria, ha promogut en el conjunt de l’Estat la creació de SIGRE, entitat sense ànim de lucre encarregada d’implantar tot el sistema de recollida i de garantir una correcta gestió en el reciclatge dels envasos i l’eliminació de les restes dels medicaments. A aquesta iniciativa, finançada pels laboratoris farmacèutics, s’ha adherit la resta del sector: la distribució, agrupada en FEDIFAR, i el Consell General dels Col·legis Oficials de Farmacèutics, en nom de les oficines de farmàcia.

Totes les farmàcies de Catalunya tenen un logotip, visible des de l’exterior, que les identifica com a farmàcia col·laboradora en la recollida selectiva de medicaments, i les convertirà en un Punt SIGRE de recollida i informació al consumidor.

En aquest Punt SIGRE, els ciutadans disposen d’un contenidor on poden dipositar els envasos dels medicaments buits, amb la resta del medicament, o bé els medicaments caducats. Així mateix, els ciutadans catalans disposen a les farmàcies d’uns fulls explicatius que els informen sobre el correcte funcionament del sistema i l’ajudaran a conèixer què hauran de portar i què no al Punt SIGRE.