Territori

Medi Ambient prohibeix la caça amb munició de plom al Delta de l'Ebre i als Aiguamolls de l'Empordà [Actualitzada]

query_builder   7 octubre 2003 12:09

event_note Nota de premsa

Medi Ambient prohibeix la caça amb munició de plom al Delta de l'Ebre i als Aiguamolls de l'Empordà [Actualitzada]

El Departament de Medi Ambient ha dictat una ordre publicada avui al Diari Oficial de la Generalitat que té per objecte prohibir en determinades zones humides la tinença i ús de municions que continguin plom per l’exercici de la caça i el tir esportiu.

A partir d’aquesta temporada de caça 2003-2004 està prohibit l’ús del cartutx de plom a les zones humides del Parc Natural del Delta de l’Ebre i al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Aquests dos espais estan inclosos a la llista del Conveni Ramsar, un acord internacional mediambiental centrat en l’ecosistema específic de les zones humides.

La utilització dels cartutxos de plom, que acostumen a contenir uns 30 grams de plom cadascun, fan que a final de la temporada de caça la quantitat de plom que roman al territori sigui considerable i es vagi acumulant any rera any. Quan es disparen els perdigons es dispersa el plom de manera que després pot ser ingerit per algunes aus, produint el que s’anomena plumbisme.

Les zones humides com el Delta de l’Ebre o els Aiguamolls de l’Empordà són zones amb una àmplia varietat de fauna i on durant la temporada de caça hi ha tradicionalment una gran activitat cinegètica. En aquest ambient aquàtic hi viuen milers d’aus moltes d’elles migratòries que ingereixen els aliments que troben en el seu entorn i que a vegades poden arribar a  tenir continguts tòxics de plom. Aquestes dosis tòxiques que per els humans serien inofensives a les aus els poden arribar a produir la mort.

Aquesta ordre prohibitiva entrarà en vigor demà, i per tant en aquests espais, a la nova temporada de caça que s’inicia aquest diumenge, els caçadors hauran d’utilitzar municions d’acer o altres materials no tòxics.