Agència Catalana de l'Aigua

Medi Ambient obre expedient a diferents empreses per abocaments superiors als límits establerts [Actualitzada]

query_builder   10 gener 2003 17:52

event_note Nota de premsa

Medi Ambient obre expedient a diferents empreses per abocaments superiors als límits establerts [Actualitzada]

 Les analítiques de l’Onyar demostren que el contingut d’amoni de les mostres superaven el dia 1 de gener els llindars fixats en aquest entorn fluvial

El Departament de Medi Ambient, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), ha obert expedient administratiu a diferents indústries que feien abocaments a la llera del riu Onyar amb un contingut d’amoni que superava els límits establerts, i les ha instat a cessar aquests abocaments d’immediat. L’excés d’amoni per sobre dels valors normals prové majoritàriament de processos industrials relatius a la manipulació de matèria orgànica. És per això que s’han investigat, i es continua fent-ho, totes les activitats susceptibles d’estar relacionades amb aquest alt contingut del compost.

Les anàlisis de les mostres recollides després de l’episodi del dia 1 de gener demostren que tots els paràmetres bàsics estan dintre dels valors normals, a excepció feta del contingut en amoni, que supera els llindars fixats en aquest entorn fluvial. En determinades condicions, l’amoni pot esdevenir amoníac i provocar la mort de peixos.

Aquestes dades han estat posades en coneixement dels Mossos d’Esquadra, per tal de completar la informació facilitada el dia 2 de gener al jutjat de guàrdia de Girona. En el cas que els requeriments efectuats a les indústries no fossin atesos, Medi Ambient, mitjançant l’auxili dels Mossos d’Esquadra, procedirà a clausurar els abocaments.

Les inspeccions posteriors a l’episodi de mortaldat de peixos corroboren la hipòtesi que s’ha tractat d’un fet puntual, i posa de manifest la progressiva recuperació de la vida piscícola en el tram del riu afectat.