Territori

Medi Ambient instal·la una barrera d'olor a la carretera de la Pobla de Lillet per evitar l'atropellament d'animals

Imita l'olor de l'ós, del llop i de l'home

query_builder   31 gener 2003 16:33

event_note Nota de premsa

Medi Ambient instal·la una barrera d'olor a la carretera de la Pobla de Lillet per evitar l'atropellament d'animals

Imita l'olor de l'ós, del llop i de l'home

El Departament de Medi Ambient instal·larà el proper dilluns, dia 3 de febrer, una barrera d’olor en un tram de la carretera que va de Guardiola de Berguedà a la Pobla de Lillet (Berguedà). Aquestes barreres tenen com objectiu evitar que els animals –en aquest cas els cérvols i els porcs senglars- creuin les carreteres i, per tant, evitar el seu possible atropellament. El dispositiu s’instal·la amb la col·laboració de la Federació Catalana de Caça, les societats de caçadors i caçadors afectats de la zona i amb la presència d’Agents rurals i Mossos d’Esquadra.

Aquesta barrera d’olor consisteix en imitar els olors naturals de les espècies enemigues i fer creure a l’animal que estan properes. L’olor s’aconsegueix amb un component químic no contaminant i no abrasiu que simula l’olor del llop, de l’ós i de l’home. S’aplica amb una mena de pistola sobre els arbres, senyals, pedres o qualsevol altre punt proper a la carretera en doble fila. Això no impedeix que l’animal passi, però si que redueix el seu pas quan hi poden haver cotxes a prop i fins i tot persones. Qualsevol soroll el posa en fase d’alerta màxima i per tant, el moment que escull per creuar les carreteres és quan no hi ha el més mínim soroll.

Aquestes barreres d’olor es venen aplicant des de fa uns anys a països com França, Alemanya i Suïssa i han reduït considerablement les taxes d’accidents en carreteres freqüentades per animals de bosc de grans dimensions. A Catalunya s’ha aplicat en algunes zones com la carretera de va de Banyoles a Olot amb una reducció molt important dels accidents.