Territori

Medi Ambient alerta del Risc Extrem d'incendis a Catalunya i recomana intensificar les precaucions

El risc extrem és la categoria més alta dins els mapes de risc que elabora el Departament de Medi Ambient

query_builder   6 agost 2003 18:32

event_note Nota de premsa

Medi Ambient alerta del Risc Extrem d'incendis a Catalunya i recomana intensificar les precaucions

El risc extrem és la categoria més alta dins els mapes de risc que elabora el Departament de Medi Ambient

Donada la persistència de l’actual episodi d’onada de calor està previst  que el risc d’incendi a Catalunya pugui continuar augmentant durant els propers dies. Aquesta circumstància està propiciant un increment de les zones de Catalunya amb un risc d’incendi forestal molt elevat.

Per aquesta raó, durant els dies successius, i fins que no millorin les condicions meteorològiques, a les zones de Catalunya on el mapa de risc diari indiqui risc molt alt i extrem, es recomanen les següents mesures preventives:

 Que, entre les 11 del matí i les 7 de la tarda, no es realitzin treballs agrícoles, apícoles i forestals que puguin originar guspires, en els terrenys forestals ni en els 500 metres que els envolten.

 Que els titulars de les infraestructures que creuen el territori (línies elèctriques, carreteres, ferrocarrils, gasoductes…) no realitzin treballs que puguin generar guspires i, en aquells casos d’urgència, que es prenguin totes les mesures preventives per tal d’evitar l’inici de focs.

 Que les persones que estan gaudint de la natura evitin realitzar qualsevol activitat que pugui generar risc d’incendi forestal.

 No llençar mai les cigarretes enceses ni llumins sense apagar. Ni caminant, ni per la finestreta del cotxe.

També recordar que a menys de 500 metres de zona forestal està prohibit:

 Encendre-hi cap mena de foc ni cremar-hi deixalles.

 Llançar coets i focs d’artifici en zones de perill; ja sigui a camp ras, terrenys agrícoles i, sobretot, en urbanitzacions envoltades de bosc

 Cremar la brossa de les parcel·les de les urbanitzacions. És convenient fer compost o abocar-la als contenidors de la recollida d’escombraries.

 Abocar escombraries ni deixalles en el bosc ja que, a més d’embrutar-lo, poden ser l’origen d’un incendi.

L’objectiu d’aquestes mesures és la conscienciació i sensibilització ciutadanes per evitar l’inici d’incendis forestals durant les properes jornades en previsió que puguin ser de molt risc.

En aquest sentit, tots els efectius del Departament de Medi Ambient destinats a tasques preventives ja estan actuant en conseqüència. Igualment, des del Departament, s’agraeix a les ADF (Agrupacions de Defensa Forestal) la seva acció sobre el territori i se les encoratja a incrementar el seu esforç durant aquests dies.

El risc extrem és la categoria més elevada d’incendis dins els mapes de risc que elabora el Departament de Medi Ambient i que es poden consultar diàriament a:

http://www.gencat.net/mediamb/incendis/maparisc.htm