Territori

Lliurament dels Premis Recollida Selectiva i Reducció de Residus 2002

query_builder   26 juny 2003 17:49

event_note Nota de premsa

Lliurament dels Premis Recollida Selectiva i Reducció de Residus 2002

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, lliura els premis a l’esforç dels ens locals que potencien polítiques de triatge i recuperació de residusEn aquesta edició hi ha hagut 36 premiats, 17 automàtics i 19 per candidatures S’ha presentat el projecte Entorn.net, un kit de materials didàctics sobre la recollida selectiva que s’oferirà als centres educatius catalans a partir del setembre vinent

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, ha presidit aquesta tarda l’acte de lliurament dels Premis de Recollida Selectiva i Reducció de Residus 2002 a l’Auditori del Palau de la Generalitat.

Aquests premis van ser creats com a mecanisme de reconeixement públic dels esforços que fan els ens locals per incrementar els resultats de recollida selectiva. L’any 1999 es van establir les primeres bases de convocatòria i es va crear un jurat format per representants del Departament de Medi Ambient, representants d’entitats ecologistes i un representant de l’Associació Catalana de Comunicació Científica. L’objectiu dels premis s’amplia en donar també un reconeixement públic als establiments comercials de distribució i de serveis, les entitats de servei públiques i entitats cíviques que s’hagin distingit en la correcta gestió dels residus.

Els premis que s’han atorgat han estat:

 Premis automàtics als ens locals, que s’atorguen directament segons les dades estadístiques que els propis ens locals han facilitat a la Junta de Residus. Inclouen diferents categories, segons el tipus de residu recuperat: vidre, paper, envasos lleugers, brossa orgànica, municipi que recupera més residus, municipi que ha aplicat totalment la recollida de brossa orgànica al 2002, i deixalleria que més residus especials recull amb millors resultats de recuperació. S’han atorgat un total de 17 premis.

Vidre

 Comarca: Era Val d’Aran.

 Municipi de> 10.000 habitants: Esplugues de Llobregat.

 Municipi de < 10.000 habitants: Cervià de Ter.

Paper

 Comarca: La Cerdanya.

 Municipi de > 10.000 habitants: Manlleu.

 Municipi de < 10.000 habitants: Vilanova de Sau.

Envasos lleugers

 Comarca: La Segarra.

 Municipi de > 10.000 habitants: Manlleu.

 Municipi de < 10.000 habitants: Taradell.

Brossa orgànica

 Comarca: El Baix Camp.

 Municipi de > 10.000 habitants: Cardedeu.

 Municipi de < 10.000 habitants: Torrelles de Llobregat.

Municipi que recupera més residus

 Municipi de > 10.000 habitants: Castelldefels.

 Municipi de < 10.000 habitants: Calldetenes.

Municipi que aplicat totalment la recollida de brossa orgànica al 2002

 Municipi de > 10.000 habitants: Vilaseca.

 Municipi de < 10.000 habitants: Viladrau.

Deixalleria que més residus especials recull i millors resultats de recuperació

Deixalleria de Castelló d’Empúries (II).

 Premis per candidatura, els quals s’atorguen en funció de les candidatures presentades, aquest any, 81. Aquests premis van adreçats a tres col·lectius diferents:

 Als ens locals: Premis per a la millor gestió integral de residus.

 Municipis de > 5.000 habitants: Ajuntament de Manresa, Ajuntament de Molins de Rei, Ajuntament de Solsona.

 Municipis de < 5.000 habitants: Ajuntament de Vilafant, Ajuntament de Castellbisbal, Ajuntament de Torrelles de Llobregat,

 Mencions específiques a l’Ajuntament de Cabrils i a l’Ajuntament de Riudecanyes

 Als establiments comercials, de distribució i de serveis: Premis per als resultats de recuperació de residus propis, per a les actuacions que contribueixin i promoguin la reducció de residus i la comercialització de productes de consum més respectuosos amb el medi ambient, i  per a les actuacions del sector dels envasadors i distribuïdors.

 Associació d’empresaris de la Vall del Ges, Orís i Bisaura amb el Gremi provincial de torners i indústries diverses de la fusta.

 Càmping & Bungalows Interpals (Platja de Pals).

 Sorigué, SA (Lleida).

 A les entitats de servei públic i entitats cíviques: Premis per als resultats de recuperació de residus propis i per a les actuacions que contribueixin i promoguin la reducció dels residus i un canvi d’hàbits per a un consum més respectuós amb el medi ambient.

 MERCABARNA (Barcelona).

 Universitat Autònoma de Barcelona (Cerdanyola del Vallès).

 AENA-Aeroport de Barcelona-Fundació Privada TRINIJOVE.

 Mencions específiques al món escolar: Parvulari Pare Coll (Vic), CEIP Joc de la Bola (Lleida), CEIP La Lió (Premià de Mar), IES Manuel de Pedrolo (Tàrrega), Associació de Mares i Pares CEIP Pins del Vallès (Sant Cugat del Vallès).

Enguany hi ha hagut una presentació de candidatures força important, de l’ordre de 81, pel que s’ha superat amplament la xifra respecte l’anterior edició, que va ser de 50. El total de premis ha estat de 36 (29 premis i 7 mencions), dels quals 17 han estat Premis Automàtics, i 19 Premis per Candidatura (12 premis i 7 mencions).

Un nou producte educatiu: L’Entorn.net

Durant la celebració de l’acte, s’ha presentat el projecte Entorn.net, un kit de materials didàctics sobre la recollida selectiva que es distribuirà el setembre a tots els Centres Educatius d’Ensenyament Secundari Obligatori de Catalunya i a altres centres i entitats d’educació ambiental i que pretén ser una eina de foment de la sensibilització ambiental en el món escolar. El kit estarà composat per un dossier per al professorat, un joc de sobretaula, fitxes per als alumnes, eines per a un taller didàctic i un web per accedir a través de la xarxa telemàtica educativa de Catalunya i des del web de Medi Ambient.

L’objectiu és donar a conèixer el model de gestió de residus implantat a Catalunya; com destriar correctament els residus i identificar quins es poden dur a un contenidor d’una àrea d’aportació; i els beneficis del model i els problemes mediambientals que una mala gestió dels residus pot generar en el nostre entorn.

Precisament, en aquesta edició dels Premis s’ha detectat un alt grau de participació dels centres educatius, cosa que ha fet proposar al jurat que l’any vinent es creï una convocatòria específica per a ells.

`