Agència de l'Habitatge de Catalunya

Lliurat el primer certificat europeu medioambiental EMAS a una empresa de la construcció

CONSTRUCCIONES DECO serà la primera empresa del seu ram en obtenir el registre EMAS a l'Estat Espanyol

query_builder   10 abril 2003 19:02

event_note Nota de premsa

Lliurat el primer certificat europeu medioambiental EMAS a una empresa de la construcció

CONSTRUCCIONES DECO serà la primera empresa del seu ram en obtenir el registre EMAS a l'Estat Espanyol

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, ha lliurat aquest vespre a CONSTRUCCIONES DECO el primer certificat d’adhesió al sistema europeu d’ecogestió i ecoauditoria EMAS a una empresa del sector de la construcció.

 El Departament de Medi Ambient, fomenta la participació voluntària d’entitats i empreses en procediments d’auditoria ambiental de sistemes de gestió i d’aplicació de bones pràctiques. L’objectiu és que els models de gestió de les empreses de construcció incorporin també els aspectes ambientals derivats de les seves activitats i implantin una estratègia de millora continuada amb l’objectiu de reduir els seus impactes ambientals.

 El sector de la construcció incideix en el medi ambient d’una manera molt directa tant per la construcció i l’edificació de l’entorn com pel consum de recursos i la generació de residus. És precisament aquesta gran importància ambiental del sector que fa que el Departament de Medi Ambient continuï treballant per definir els indicadors ambientals específics en aquest sector de la construcció.

Construcciones DECO, pionera en el sector de la construcció

 Construcciones DECO, amb seu a Barcelona, és la primera empresa constructora de Catalunya i de tot l’Estat Espanyol en obtenir el registre EMAS, un cop assolides el juny passat les certificacions ISO9001 i ISO14001. Aquesta empresa ha apostat per la qualitat, rapidesa d’execució i coordinació a les seves obres. Dins la qualitat total de l’empresa destaca la seva aposta pel medi ambient, incloent criteris mediambientals en l’avaluació dels proveïdors i subcontractistes i la segregació dels residus de les obres.

 Construcciones DECO com a empresa amb més de 35 anys d’història ha volgut assumir la seva quota de responsabilitat en la protecció del medi ambient i contribuir al desenvolupament d’uns instruments de gestió ambiental que puguin ser d’utilitat i model a altres empreses del sector a Catalunya.

 L’EMAS: qualificació ambiental

 L’EMAS és un sistema de gestió mediambiental i d’auditoria per a les empreses que operen a l’Espai Econòmic Europeu (UE, Noruega, Liechtenstein i Islàndia). La seva finalitat és fomentar l’adaptació de les empreses a mètodes de producció i comercialització que tinguin un menor impacte mediambiental i permetre que aquesta informació sigui accessible al públic i a altres parts interessades.

Aquest sistema de gestió ambiental és conegut internacionalment com el sistema EMAS (Eco-Management and Audit Scheme). L’EMAS promou la millora contínua del comportament ambiental de les organitzacions.

 La qualificació ambiental EMAS aporta molts beneficis com la millora de la imatge i la credibilitat augmentant la confiança dels consumidors. La certificació també obre noves oportunitats de negoci, incentiva la innovació i incrementa l’eficiència.

 Catalunya, al capdavant en implantacions

Catalunya és la primera regió europea en nombre de registres EMAS per milió d’habitants. Això és un factor indicatiu de la sensibilitat ambiental del món empresarial i una mostra més de la política del govern envers la millora dels processos productius en l’àmbit de l’ecogestió. Ara amb el lliurament d’aquest certificat d’un sistema de gestió ambiental i de bones pràctiques a les empreses de la construcció de ben segur que és farà extensible al sector i animarà a altres empreses a assolir una certificació ambiental.

 Si comparem Catalunya amb els estats de la Unió Europea, continua al capdavant ocupant el cinquè lloc d’empreses amb registres, només per sota de països amb una forta consciència ambiental com són Àustria, Alemanya, Dinamarca o Suècia.

 Catalunya lidera de forma clara, dins l’estat espanyol, els processos de reglamentació mediambiental i, fins i tot, hi ha comunitats autònomes que demanen que s’homologuin els processos davant l’absència d’autoritats designades.

 Fins al moment el sector químic i turístic són els capdavanters a Catalunya en l’obtenció del registre europeu ecoambiental EMAS, ara però, i amb el lliurament d’aquest certificat EMAS a Construcciones DECO el Departament de Medi Ambient està promovent en diferents àmbits i programes el concepte de construcció sostenible.