Territori

La Generalitat coordina un projecte europeu innovador per millorar la sostenibilitat de les zones industrials

query_builder   30 octubre 2003 16:23

event_note Nota de premsa

La Generalitat coordina un projecte europeu innovador per millorar la sostenibilitat de les zones industrials

 El Departament de Medi Ambient presenta el primer projecte d’ecologia industrial que pretén dissenyar uns polígons industrials on les empreses que s’hi instal·lin siguin complementàries entre elles des d’un punt de vista mediambiental Catalunya rebrà més d’un milió d’euros de la Unió Europea, en el marc del programa Interreg III-C, per desenvolupar l’Operació Marc Regional ECOSIND, que finançarà projectes innovadors per a la millora ambiental de les àrees industrials El conseller de Medi Ambient ha signat un acord de cooperació entre els socis d’ECOSIND: Catalunya, Toscana, Peloponès i Abruzzo

Aquest matí s’ha presentat a la seu del Departament de Medi Ambient l’Operació Marc Regional ECOSIND, que ha estat aprovada per rebre finançament dels Fons FEDER, en el marc del programa Interreg III-C. ECOSIND (“Ecosistema Industrial, una estratègia de desenvolupament sostenible de les activitats industrials”) va ser l’única operació, de les 11 presentades, que va ser aprovada per la Comissió Europea el passat 12 de juny.

ECOSIND obre les portes a l’aplicació a Catalunya tant de projectes que potenciïn noves fórmules de cooperació entre indústries en la seva gestió ambiental com de projectes que desenvolupin nous planejaments més sostenibles de les àrees industrials.

Així, aquesta nova estratègia planteja eines per superar els límits que tenen actualment les petites i mitjanes empreses per desenvolupar eficientment la seva gestió ambiental i té com a finalitat aconseguir aproximar-nos al màxim al nivell zero de residus industrials que vagin a parar als abocadors.

Les universitats porten anys investigant noves possibilitats per a l’aplicació del que s’anomena “Ecosistema industrial”. L’ecosistema industrial preveu que els residus d’una o vàries indústries, que actualment tenen la seva fi als abocadors, puguin servir de matèria primera per a altres indústries. D’igual forma, si una indústria té un excedent d’energia, una altra indústria pot aprofitar-la per a la seva producció. Per tal de desenvolupar aquesta idea, és necessària un bona col·laboració i coordinació entre les indústries, noves tecnologies que permetin convertir un residu en un recurs i un planejament dels polígons industrials que faciliti l’intercanvi i la gestió conjunta entre les indústries. El resultat evident de l’aplicació de l’ ”Ecosistema Industrial” és la reducció dels costos de les indústries en la seva gestió ambiental contribuint, alhora, a una millora del medi ambient.

La Generalitat de Catalunya, conscient del repte que suposa l’aplicació real d’aquest concepte teòric en el nostre territori, va impulsar l’Operació ECOSIND per a l’obtenció de fons europeus que permetessin l’experimentació real a Catalunya de l’Ecosistema industrial.

Aquesta experimentació partirà d’una sèrie de projectes interregionals, la convocatòria dels quals es publicarà el febrer de 2004. Aquests projectes rebran subvenció de les regions i de la Unió Europea. ECOSIND preveu:

- De 10 a 20 projectes interregionals, els quals rebran subvenció per dur a terme noves propostes pel que fa a la Gestió Ambiental Cooperativa de l’activitat industrial.

- Finançament de 10 a 15 projectes sobre planejament sostenible de les futures àrees industrials.

- Subvenció de 2 projectes de formació i associació per al desenvolupament de l’Ecosistema Industrial.

Finalment s’establirà una xarxa europea per desenvolupar els resultats obtinguts.

En el marc d’aquesta operació, el conseller de Medi Ambient ha signat un acord de cooperació amb els socis d’ECOSIND, que són, a més de Catalunya, la Toscana, el Peloponès i l’Abruzzo.