Territori

Espadaler: Destinarem ajudes immediates per als propietaris dels boscos cremats i construirem una planta de biomassa

query_builder   18 agost 2003 17:29

event_note Nota de premsa

Espadaler: Destinarem ajudes immediates per als propietaris dels boscos cremats i construirem una planta de biomassa

 Els ajuts s’afegiran als que ja es destinen per al manteniment dels boscos La planta permetrà l’aprofitament energètic de la fusta cremada i en un futur gestionarà els excedents que generen els boscos Els propietaris es comprometen a aprofitar els ajuts per gestionar correctament la massa forestal catalana

El conselller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, s’ha reunit aquest migdia amb el president del Centre de la Propietat Forestal, del Departament de Medi Ambient, Josep Maria de Ribot, i el president del Consorci Forestal de Catalunya, Francesc Rovira, per fer un balanç dels grans incendis que van afectar la setmana passada diferents punts de Catalunya, i fer previsió de futur.

Segons el conseller, de la reunió s’han extret dues conclusions. La primera, que "des de l’Administració prendrem mesures immediates per ajudar els propietaris forestals a gestionar la fusta cremada del bosc, sense que vagin en detriment dels ajuts que s’atorguen ordinàriament a la propietat per gestionar l’anomenat "bosc verd". Seran ajuts addicionals als que la Generalitat atorga als propietaris per mantenir els boscos vius i en bon estat. L’altra conclusió és el plantejament d’una resposta estratègica: la construcció d’una planta de tractament de la biomassa". "S’ha de tenir en compte que a Catalunya tenim una fusta de molt poc valor, per a la qual no existeix mercat, i hem d’ajudar els propietaris a gestionar-la. En primer lloc, la que ha resultat cremada, i que difícilment podrà ser absorbida totalment per les serradores, i després, és clar, gestionar en el futur els excedents habituals de fusta que generen els boscos."

Durant la reunió, s’han comentat els detalls, la tipologia i l’estructura que haurà de tenir la planta perquè esdevingui una eina útil a l’hora de tractar la massa forestal i que ajudarà a la neteja del bosc. Els propietaris s’han compromès a fer factible aquest projecte.

El 60% de la superfície de Catalunya està composada per massa forestal, de la qual el 80% està en mans privades. És per això que es fa imprescindible la col·laboració entre la Generalitat i la propietat privada.

El president del Consorci Forestal de Catalunya, Francesc Rovira, per la seva banda, ha dit que "la Generalitat ha actuat amb diligència, fermesa i professionalitat a l’hora d’apagar els incendis, i ara la proposta de solucions per poder netejar els boscos cremats és molt positiva. Avui no es pot exigir a l’Administració que lluiti contra els incendis si la propietat no fa la seva feina, adequant l’espai que gestionem a les necessitats actuals i a la realitat de la pressió urbana, el clima, etc. Els propietaris, col·lectivament, hem d’aprofitar els ajuts que ens ofereixen per fer actuacions com netejar camins o construir punts d’aigua."