Agència Catalana de l'Aigua

Enxampen un furtiu caçant ocells fringíllids en època de veda

query_builder   12 agost 2004 13:43

event_note Nota de premsa

Enxampen un furtiu caçant ocells fringíllids en època de veda

Efectius del Cos d’Agents Rurals, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, van sorprendre el passat dia 11 d’agost de 2004, Francisco O.J., mentre caçava fringíl•lids en època de veda. El furtiu va ser descobert mentre els agents rurals feien un servei de vigilància de prevenció d’incendis forestals al terme municipal de Garcia (la Ribera d’Ebre), a la zona de la riera de l’Ull de l’Asmà.

Els agents van veure unes roderes que anaven a un lloc poc transitat i on, des de feia més d’un any, havien vist la presència de rastres de les roderes i van fer cap a una finca de la partida les Moles. Allí van trobar el senyor Francisco O. J., veí de l’Hospitalet de Llobregat, amagat dins d’un tendal entre la malesa, caçant fringíl•lids en època de veda.

El furtiu tenia parada una xarxa abatible de 5 m per 2,80 m. Dintre, lligats amb un cimbell al terra, tenia 1 passerell, un verdum i una cadernera, que actuaven de reclams. Dalt dels arbres que envoltaven aquesta xarxa, tenia 3 passerells, 3 caderneres i 2 verdums, cadascun en una gàbia camuflada amb tela militar i herbes seques. També utilitzava com a reclam un aparell reproductor de cants d’ocell específic, art prohibit per a la caça, camuflat darrere d’una pedra i tapat amb herbes seques.

Els ocells que havia caçat, 2 passerells, 2 verdums i 5 caderneres, tots novells, els tenia en un gabió amagat dins d’uns matolls, tapat amb un drap, lluny de la zona on caçava.

El senyor Francisco O. J. és membre de la Societat Ocellaire de Santa Eulàlia de l’Hospitalet de Llobregat.

Els efectius del Cos d’Agents Rurals van comissar tot el material utilitzat per caçar: la xarxa abatible, les canyes, els pals, les piquetes de ferro i les eines per muntar-la, un martell i una aixada, el tendal amb els ferros de fixació, el reproductor específic i la bateria.

Tot seguit els agents rurals  van fer l’alliberament dels ocells caçats, ja que pel seu estat podien ser alliberats i, a més, havien estat capturats en època de veda. En l’alliberament, hi van participar pares i fills que eren a l’àrea recreativa de Garcia, fet que es va aprofitar per fer pedagogia.