Territori

Engega el projecte per a la conservació de plantes singulars i amenaçades de Catalunya

-Es desenvoluparà el Banc de Germoplasma, reserva última de la màxima diversitat genètica de les espècies en major risc

query_builder   13 novembre 2002 13:56

event_note Nota de premsa

Engega el projecte per a la conservació de plantes singulars i amenaçades de Catalunya

-Es desenvoluparà el Banc de Germoplasma, reserva última de la màxima diversitat genètica de les espècies en major risc

El Departament de Medi Ambient i l’Institut de Cultura de Barcelona han signat un conveni de col·laboració per a la realització d’un projecte sobre la conservació i el cultiu de plantes singulars, endèmiques o amenaçades de la flora vascular de Catalunya.

El projecte consisteix a recol·lectar i conservar, en instal·lacions adequades, material vegetal d’espècies amenaçades per tal d’assegurar la seva preservació, assajar germinacions i conservació de parentals i disposar de material destinat a la recuperació de les espècies amenaçades per tal de poder-les reintroduir en els seus hàbitats naturals. Aquestes tasques es desenvoluparan en diferents llocs, des dels ecosistemes on s’ubiquen els vegetals, fins a laboratoris, hivernacles o el jardí botànic de Barcelona. En el jardí botànic hi ha instal·lat un habitacle lliure de pol·linitzadors, propietat del Departament de Medi Ambient, destinat al manteniment de recursos fitogenètics d’espècies d’especial interès. La conservació de les llavors es realitzarà a les instal·lacions de l’Institut Botànic de Barcelona, que vetllarà per les òptimes condicions d’emmagatzematge.

Per a les espècies en estat crític de conservació, un dels instruments més eficaços de què es disposa en l’actualitat per tal de garantir la riquesa genètica és el banc de germoplasma. L’Institut Botànic de Barcelona i el jardí Botànic disposen de les instal·lacions i el material adequats per a constituir-se com el Banc de Germoplasma de flora autòctona de Catalunya. Aquest banc permetrà el manteniment del suficient nombre de llavors com per, en cas de declivi poblacional, poder recórrer al cultiu i a la restauració de poblacions.

El Departament de Medi Ambient ja va lliurar a l’Institut Botànic de Barcelona, a finals de l’any passat, un lot de llavors ja recol·lectades per iniciar la metodologia de treball per a la seva conservació. Les llavors provenen de dues àrees de recol·lecció: el Delta de l’Ebre i el Cap de Creus. A partir d’ara, el Departament assessorarà sobre els aspectes relacionats amb els objectius del projecte, col·laborarà en les seves tasques d’execució i realització, i aportarà 21.636,44 € per a les despeses.