Territori

Els Agents Rurals intervenen 26 ocells protegits en una botiga de Terrassa

query_builder   14 gener 2003 18:08

event_note Nota de premsa

Els Agents Rurals intervenen 26 ocells protegits en una botiga de Terrassa

 La normativa vigent en matèria de protecció dels animals prohibeix la venda i exhibició pública d’aquestes espècies A la comarca del Vallès Occidental s’han fet durant l’any 2002 més de 40 denúncies per diverses infraccions d’aquest tipus

Agents rurals de la comarca del Vallès Occidental, tot fent una inspecció en una botiga de plantes i animals al barri de la Grípia, de Terrassa, han intervingut 26 ocells fringíl·lids pertanyents a espècies protegides que estaven exposats per vendre. En total han estat 6 pinsans, 8 caderneres, 11 verdums i 1 passerell. Els ocells s’oferien a un preu de 12 euros cadascun.

La normativa vigent en matèria de protecció dels animals (Llei 3/1988, de 4 de març, de protecció dels animals) prohibeix la venda i exhibició pública d’espècies protegides. La celebració de concursos de cant justifica però que es concedeixin autoritzacions excepcionals per a la captura, tinença i exhibició pública exclusivament en concursos de cant autoritzats. No es poden tenir ocells d’aquestes espècies sense l’autorització corresponent.

Aquesta activitat està regulada per una normativa ( Ordre de 21 de juliol de1999, per la qual es regula la captura en viu, la tinença i l’exhibició pública d’ocells fringil·lids per a activitats tradicionals ) que imposa importants restriccions que sovint no són respectades pels ocellaires. Els autoritzats poden efectuar la captura exclusivament amb unes arts de caça determinades (xarxa abatible i rams amb vesc) i durant uns dies concrets de l’any. Tampoc no poden caçar més que ocells mascles de les quatre espècies esmentades i en un nombre limitat per dia i ocellaire. En tot cas, és prohibida l’exhibició pública fora dels concursos autoritzats, així com qualsevol mena de compra, venda o transacció amb els ocells capturats. Els ocellaires o els comerços que ho fan s’exposen a fortes sancions que poden comportar fins i tot el tancament de l’establiment.

Aquesta és una activitat molt popular a la comarca. Els agents rurals del Vallès Occidental han fet durant l’any 2002 més de 40 denúncies per diverses infraccions en la matèria, bona part d’elles al terme municipal de Terrassa, i algunes precisament al barri de la Grípia. S’investiga la possible vinculació entre alguns dels denunciats i aquesta o d’altres botigues de la zona.