Territori

Enxampats dos furtius que posaven verí en una àrea privada de caça [Actualitzada]

query_builder   22 maig 2003 17:08

event_note Nota de premsa

Enxampats dos furtius que posaven verí en una àrea privada de caça [Actualitzada]

Els animals morts van menjar llonganissa enverinada La primavera és l’època en què els Agents Rurals detecten més casos d’enverinaments

Membres del Cos d’Agents Rurals, del Departament de Medi Ambient, van interceptar aquest dimarts, dia 20 de maig, dues persones mentre col·locaven trossos de llonganissa amb verí en una Àrea Privada de Caça de la comarca al terme municipal de Tàrrega (Urgell).

Arran de la localització, fa un mes, del cadàver d´una guineu amb símptomes d´haver mort intoxicada, els agents van rastrejar la zona, el que va permetre la localització d’altres animals morts i d’uns quants trossos de llonganissa presumptament enverinada.

Els animals enverinats van ser recollits i traslladats pels Agents Rurals al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent, on un veterinari especialitzat va fer la necròpsia i va recollir mostres del contingut estomacal i altres parts dels animals. Els Agents Rurals han enviat a analitzar aquestes mostres junt amb els trossos de llonganissa a l’Institut Nacional de Toxicologia de Barcelona que en farà les anàlisis que podran servir de proves del presumpte delicte.

Els trossos de llonganissa amb verí són utilitzats ocasionalment per persones que pretenen matar mamífers i aus rapinyaires perquè creuen que entren en competència amb les espècies cinegètiques (principalment conill i perdiu). La primavera és l’època en què els Agents Rurals detecten més casos d’enverinaments de fauna, perquè l’activitat cinegètica està aturada i és l’època que els enverinadors saben que els gossos dels caçadors no en resultaran afectats. Però tot i això, solen morir molts animals domèstics (especialment gossos pastors) i protegits, especialment Gat fer (cast. Gato Montés), Geneta (Cast. Gineta), i aus rapinyaires com l’Àliga Marcenca (cast. Águila Culebrera), l’Aligot Comú (cast. Aguilucho Ratonero), l’Astor (cast. Azor), i fins i tot l’Àliga Daurada (Cast. Águila Real). En el cas dels mamífers, la localització dels cadàvers sol ser molt difícil perquè alguns d’ells, en sentir-se malament, s’amaguen en caus i bardisses on moren poc després, i encara que es faci un rastreig minuciós de la zona no es troben els cadàvers.

L’ús de verins per a la caça està expressament prohibit per tota la normativa de protecció dels animals, i està considerat al Codi Penal com a delicte contra la flora i la fauna, i castigat amb pena de presó de 6 mesos a dos anys o multa de 8 a 24 mesos, així com inhabilitació per a la pràctica de la caça per un temps de 3 a 8 anys.

El passat 23 de març membres del Cos d’Agents Rurals de la comarca de la Noguera  ja van  interceptar un veí d’Artesa de Segre per uns fets similars. El detingut intoxicava animals domèstics i salvatges col·locant trossos de carn en tres Àrees Privades de Caça dels Termes Municipals d’Artesa de Segre i Ponts.  Els fets van ser posats en coneixement del Jutjat de Balaguer, el qual instrueix les corresponents diligències.

A la comarca de La Noguera hi ha actualment encara cinc investigacions obertes pels Agents Rurals, en diferents Àrees Privades de la comarca, per determinar el/s responsable/s d’enverinaments de fauna que ja han provocat la mort de desenes d’animals.