Territori

Els Agents Rurals enxampen un individu que col·locava esquers enverinats a Artesa de Segre

query_builder   29 gener 2004 00:00

event_note Nota de premsa

Els Agents Rurals enxampen un individu que col·locava esquers enverinats a Artesa de Segre

Membres del Cos d’Agents Rurals, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, després de diverses investigacions, van sorprendre la setmana passada el titular d’una àrea privada de caça d’Artesa de Segre utilitzant verí amb l’objectiu de matar animals salvatges i domèstics.

Els fets van succeir el passat dia 13 de gener, quan els Agents van veure com l’individu col.locava diversos trossos de cansalada impregnada amb una substància tòxica, encara per determinar, en un paratge de l’àrea privada de caça. En el posterior registre del seu vehicle, es van trobar amagats sota el seient del conductor altres esquers preparats per ser utilitzats.

Les investigacions en aquesta zona van iniciar-se fa uns tres anys, quan diversos veïns d’una població pròxima van denunciar la mort animals presumptament enverinats, principalment gossos i gats. Aquestes morts es produïen sempre fora del període de caça i principalment quan finalitzava la temporada de caça de la perdiu (primera setmana de gener).

A principis de l’any 2003, les investigacions van donar un gir en trobar diversos indicis que relacionaven els fets amb la gestió que es realitza a l’àrea privada de caça. Es van obrir diligències penals, tot i que no es va poder determinar l’autor.

Cal dir que el presumpte autor d’aquests fets ja va ser denunciat pels Agents Rurals fa aproximadament un any, quan estava utilitzant un parany tipus cep, mètode no autoritzat per a la captura de fauna. En aquesta ocasió va ser informat dels mètodes permesos que s’autoritzen per efectuar el control de depredadors.

Els Agents van poder comprovar que en diversos paratges d’aquesta àrea privada de caça hi havia esquers amb el mateix producte tòxic, alguns dels quals ja havien estat depredats. 

Tot i la dificultat que suposa trobar animals morts enverinats, diversos membres del Cos d’Agents Rurals han practicat batudes a la zona i s’han localitzat diversos mamífers i un rapinyaire, que s’analitzaran al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent (Lleida) per tal de confirmar la causa de la seva mort.

L’ús d’arts o procediments massius i no selectius per a l’eliminació de fauna, com el verí, està tipificat com a delicte des de l’any 1995, a article 336 del Codi Penal i està castigat amb penes de presó de 4 mesos a 2 anys o multes de 8 a 24 mesos. També pot comportar la inhabilitació per l’exercici de caça i fins i tot el tancament de l’àrea de caça per tal que es pugui restablir la fauna afectada.

La disminució de les espècies de caça menor fa que moltes àrees repoblin amb perdius de granja. Abans de procedir a l’alliberament de les perdius i mentre aquestes estan en gàbies d’aclimatació es procedeix a realitzar un control dels depredadors. Cal tenir en compte que la majoria dels enverinaments, un 70 %, es produeixen entre gener i maig, per tal d’exterminar els depredadors de les espècies cinegètiques (guineus, fagines, gats, gossos,…). La normativa actual permet realitzar un control d’aquests depredadors mitjançant mètodes selectius i no destructius.

La utilització de verí pot provocar la mort d’un gran nombre d’espècies. En ingerir el verí, la simptomatologia és molt similar en tots els animals- salivació, llagrimeig, vòmits, dificultat respiratòria, tremolors, espasmes, convulsions-. Aquests succeeixen de forma molt ràpida, provocant-los la mort en la majoria dels casos. Aquest mètode il·legal no selecciona a les víctimes, sent qualsevol espècie que s’alimenti de carn un receptor potencial. Les substàncies tòxiques persisteixen en l’organisme, passant d’un animal a un altre, i pot afectar fins i tot a l’home.

Aquests darrers anys, els membres del Cos d’Agents Rurals han detectat una tendència creixent a l’ús de verins contra la fauna, motivat principalment per la disminució de les espècies de caça menor, la facilitat a l’accés de potents productes tòxics, així com amb la impunitat i la dificultat de processar a aquells que utilitzen aquestes pràctiques prohibides.  Es dóna la circumstància que en el mateix terme municipal, la persona que gestiona una altra àrea de caça ja va ser imputat per fets similars i està a l’espera de judici.