Agència Catalana de l'Aigua

El nou emissari d'aigües de la depuradora de Cunit funcionarà abans del proper estiu

query_builder   9 setembre 2004 12:45

event_note Nota de premsa

El nou emissari d'aigües de la depuradora de Cunit funcionarà abans del proper estiu

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), del Departament de Medi Ambient i Habitatge, s’ha compromès a substituir l’emissari d’aigües de l’estació depuradora de Cunit-Cubelles entre aquest any i la primavera del 2005, amb l’objectiu de disposar de les noves instal•lacions en perfecte estat de funcionament per a la propera temporada d’estiu.

En els darrers anys, aquest emissari ha sofert diversos trencaments motivats per l’acció de temporals marítims, per moviments de terreny o bé per causes accidentals.

El passat 25 de juny, segons un informe del Consell Comarcal del Baix Penedès, es van produir diverses fuites provocades pel trencament de les brides d’unió dels trams de l’emissari. Brides que han estat patint un deteriorament progressiu i que les ha debilitat fins a la seva ruptura, provocant una fuita d’aigua tractada. En detectar-se l’avaria, es va acordonar la zona afectada, corresponent a la platja situada entre els termes municipals de Cunit i Cubelles, com a prevenció sanitària  per als banyistes. L’ACA va realitzar analítiques de l’aigua i nombroses inspeccions i va informar periòdicament els municipis afectats. Segons els resultats de les anàlisis, l’aigua abocada presentava una elevada concentració de microorganismes, tot i que l’aigua del mar a la zona d’influència no es va veure alterada. Com que l’aigua de bany reunia les condicions sanitàries adequades, de conformitat amb els criteris normatius establerts per la Directiva 76/160/CE, el dia 27 de juny es va reobrir la platja afectada. Després d’aquest episodi, i per tal de resoldre la situació de l’emissari, l’ACA ha adoptat les següents mesures:

• Control i regulació del cabal que s’impulsa a l’emissari per evitar vibracions sobtades. A més, s’han instal•lat nous equips de comandament de les bombes d’impulsió a l’estació de bombament de l’emissari.

• Instal•lació de noves vàlvules per a l’extracció d’aire al recorregut de l’emissari.

• Instal•lació d’un nou dipòsit d’hipoclorit per dosificar en situacions d’emergència.

El 29 de juliol, es van reunir representants de l’ACA i de l’Associació de Propietaris, Veïns i Residents de la Urbanització Cunit – Diagonal. Fruit de la reunió, l’ACA es va comprometre a substituir l’emissari des de l’estació de bombament fins a la part exterior de la nova bocana del futur port esportiu. La mesura suposa la instal•lació d’una nova canonada amb un diàmetre superior a l’actual. El nou emissari, de polietilè, permetrà evacuar amb garanties les aigües tractades a l’estació depuradora per gravetat, eliminant així els problemes generats per l’actual impulsió, a més d’assegurar l’evacuació d’un cabal superior a l’actual.