Territori

El director de Medi Natural inaugura les millores d'accés a la pica d'Estats

query_builder   8 setembre 2004 12:42

event_note Nota de premsa

El director de Medi Natural inaugura les millores d'accés a la pica d'Estats

El director de Medi Natural del Departament de Medi Ambient i Habitatge ha inaugurat aquesta tarda les obres de millora d’accés a la pica d’Estats i l’aparcament. Aquest  sistema de regulació de la circulació i de l’ús públic en general consta dels següents elements:

 Un primer aparcament de gran capacitat de vehicles a la població d’Àreu, finançat pel Consell Comarcal del Pallars Sobirà (programa INTERREG). Des d’aquest punt, els visitants podran establir voluntàriament la contractació de transport públic (taxis,..) per poder accedir fins al punt on actualment es pot arribar vehicle privat.

 Un segon aparcament, a mig camí de la Molinassa, a l’indret conegut com el Pla de la Farga, a partir del qual el camí estaria restringit a tots els vehicles motoritzats a excepció de veïns i vehicles autoritzats (serveis del PNAP, de vigilància i seguretat, transport públic, etc.). Aquest aparcament, finançat pel Departament de Medi Ambient i Habitatge, està destinat a aquells visitants que no desitgen contractar transport públic, i forma part de les obres que avui s’inauguren.

 L’adequació i senyalització de tota una sèrie d’itineraris que parteixen del segon aparcament (el del Pla de la Farga), comprenent algunes passarel•les de fusta sobre els rius. Permeten donar accés peatonal als diferents punts d’interès de la capçalera de la Vallferrera integrada al PNAP, entre ells la Pica d’Estats. Aquests itineraris s’inauguren també avui, i estan igualment finançats pel DMAH.

Durant aquesta tardor, i coincidint amb la redacció del Pla de Regulació de l’Accés Públic Motoritzat del PNAP, es tancaran les negociacions amb l’EMD d’Àreu, l’Ajuntament d’Alins i el sector turístic per tal d’establir el règim de funcionament del transport públic. Paral•lelament, es mantindran contactes amb les associacions excursionistes i altres usuaris en general, per tal d’arribar al màxim consens en la regulació.

Cal remarcar que amb aquesta regulació s’assoliran dos importants objectius:

• Evitar l’impacte paisatgístic i ambiental sobre la zona

• Afavorir el desenvolupament sostenible de la Vallferrera, a partir de l’explotació del transport públic i les tasques d’atenció i guiatge dels visitants.

La pica d’Estats és el cim més alt de Catalunya, i també una muntanya emblemàtica per definició. Com a tal, aquest cim ha estat, és i serà un dels punts de major afluència d’excursionistes en l’àmbit del Parc Natural de l’Alt Pirineu (PNAP). Actualment aquesta afluència de visitants és tradueix a l’estiu en una massiva presència de vehicles privats (més de 100 en dies punta), que aparquen com poden al llarg de la pista al sector de la Molinassa, punt més pròxim d’on iniciar l’ascenció a aquest cim. No existeix, per tant, un aparcament específic.

Aquesta massificació de vehicles malmet l’entorn de la Molinassa, redueix atractiu paisatgístic de la zona, encareix el manteniment de la pista forestal i dificulta el pas de visitants que volen fer el mateix recorregut a peu o amb bicicleta.

Per solucionar aquesta problemàtica, l’Entitat Municipal Descentralitzada d’Àreu, del terme municipal d’Alins, va sol•licitar al Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) la creació d’un sistema de regulació de l’accés viari. A través dels ajuts de la Xarxa Natura 2000, i en el marc del PNAP, el DMAH ha establert les bases per resoldre aquest problema.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia