Territori

El conseller Espadaler visita els municipis afectats per l'incendi de La Granja d'Escarp

Abans ha inaugurat la potabilitzadora de Castellserà

query_builder   6 setembre 2003 15:19

event_note Nota de premsa

El conseller Espadaler visita els municipis afectats per l'incendi de La Granja d'Escarp

Abans ha inaugurat la potabilitzadora de Castellserà

 Les actuacions més immediates a la zona cremada al Segrià seran l’abatiment de la vegetació arbòria que resta en peu, la construcció de nous accessos i millora dels existents, i el seguiment de l’erosió

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, s’ha reunit avui amb els alcaldes de La Granja d’Escarp, Josep Mariné, i de Seròs, Francesc Teixidó, per avaluar els danys causats per l’incendi que va afectar els dos termes municipals entre els dies 12 i 13 d’agost passats.

La superfície afectada va ser la següent:

Terme municipal Superfície cremada Superfície pública Superfície privada

La Granja d’Escarp 1.575 Ha 1.324 Ha 251 Ha

Seròs 265,4 Ha 265,4 Ha ---

La gran part de la superfície forestal afectada és de propietat municipal. Tota la superfície pública cremada està consorciada amb la Generalitat. Les zones incendiades de propietat privada són majoritàriament conreus de secà, com oliveres i ametllers, i han afectat 67 particulars de La Granja d’Escarp i 6 del terme de Seròs.

El foc va cremar 71,6 hectàrees del PEIN dels Tossals de Montmeneu, representant notable del paisatge àrid de la Catalunya occidental, amb riquesa d’espècies de flora poc comunes, algunes d’elles endèmiques de les terres ibèriques. 8 d’aquestes espècies estan estrictament protegides. També va quedar afectat, en menys mesura, el PEIN de l’Aiguabarreig Segre-Cinca, amb 1,7 hectàrees cremades.

L’incendi va cremar bàsicament pinedes de pi blanc procedents de repoblació d’entre 30 i 40 anys, que tenen un grau de supervivència nul; petites bosquines naturals de pi blanc situades en les lleres dels barrancs, de les quals tampoc se n’espera una gran supervivència; vegetació arbustiva, la qual s’espera que es recuperi de forma natural, perquè té bona capacitat de rebrot i de disseminació; i camps de conreu de secà.

Els projectes de recuperació de la zona preveuen avaluar el risc d’erosió i prendre mesures correctores, com ara repoblacions i obres d’hidrologia; revisar la xarxa de camins i accessos; i establir una zonificació amb un calendari d’actuacions per un termini mínim de cinc anys.

Les actuacions més immediates seran l’abatiment de la vegetació arbòria que resta en peu, la construcció de nous accessos i millora dels existents, i el seguiment tècnic del grau d’erosió en funció de les pluges d’aquesta tardor i la propera primavera.

Nova potabilitzadora a Castellserà

El conseller també ha inaugurat la planta potabilitzadora de Castellserà, a l’Urgell, que incrementa la qualitat de l’aigua de la població.

Aquest recurs, que arriba al municipi a través del Canal d’Urgell, és emmagatzemat en una bassa, que està connectada amb un dipòsit antic de 1.411 metres cúbics. D’aquí, arriba l’aigua a l’estació de tractament d’aigua potable, dissenyada per tractar 800 m3 al dia. Després s’emmagatzema en un altre antic dipòsit que ha estat cobert i impermeabilitzat. Finalment, s’ha fet una conducció de 250 metres fins a la xarxa de distribució existent, que porta l’aigua a cada aixeta de Castellserà.