Territori

El conseller Espadaler lliura el primer Distintiu de garantia de qualitat ambiental a una estació de servei de Catalunya

query_builder   9 octubre 2003 18:44

event_note Nota de premsa

El conseller Espadaler lliura el primer Distintiu de garantia de qualitat ambiental a una estació de servei de Catalunya

Actualment hi ha 101 empreses que tenen el Distintiu de garantia de qualitat ambientalTambé s’ha signat un conveni de col·laboració per realitzar millores ambientals a les estacions de servei de CEPSA

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, i el conseller delegat de CEPSA, Estaciones de Servicio, S.A., Francisco Calderón, han signat aquesta tarda un conveni de col·laboració per realitzar una sèrie de millores mediambientals en les estacions de servei que l’empresa té a Catalunya. En el mateix acte s’ha fet el lliurament del Distintiu de garantia de qualitat ambiental a l’ Estació de Servei de Bellaterra.

En el conveni s’estableixen les bases i els compromisos pels quals l’empresa manifesta, a través d’una sèrie d’actuacions, la seva voluntat de modernitzar i invertir per tal de reduir els seu impacte ambiental i gaudir alhora dels beneficis fiscals establerts per la legislació.

El Departament de Medi Ambient i CEPSA desenvoluparan conjuntament un programa d’actuacions dirigit a la implantació progressiva de sistemes voluntaris de gestió i qualificació ambiental i l’obtenció del Distintiu de garantia de qualitat ambiental a la resta d’estacions de servei de la xarxa CEPSA de Catalunya.

Després de la signatura del conveni, el conseller Espadaler ha lliurat el Distintiu de garantia de qualitat ambiental a l’Estació de Servei de Bellaterra, al municipi de Cerdanyola del Vallès. Aquesta és la primera estació de servei que assoleix a Catalunya una certificació ambiental d’aquest tipus.

El Distintiu de garantia de qualitat ambiental és un sistema d’etiquetatge ecològic que es va crear a través del Decret 316/1994, de 4 de novembre, de la Generalitat de Catalunya. Inicialment, l’abast del Distintiu es concretava en garantir la qualitat ambiental de determinades propietats o característiques dels productes. Mitjançant el Decret 296/1998, de 17 de novembre, s’amplia l’àmbit del Distintiu de garantia de qualitat ambiental als serveis, de forma que es completa aquest sistema oficial de certificació ambiental.

El Distintiu atorga, d’una banda, una informació millor i més fiable als consumidors i usuaris i, d’altra banda, promociona el disseny, la producció, la comercialització, l’ús i el consum de productes i de serveis que superen determinats requeriments de qualitat ambiental més enllà dels establerts com a obligatoris per la normativa vigent.

Afortunadament, Catalunya compta amb un teixit empresarial i social que està apostant de manera decidida per fer seva la nova cultura de la sostenibilitat, cosa que ens permet situar-nos en una posició capdavantera, tant a l’estat espanyol com a la Unió Europea.

Catalunya té 138 certificats EMAS, que suposen el 50% de tot l’estat, i que ens situen en el cinquè país de la Unió Europea en EMAS per milió d’habitants. En el cas de les ISO 14001, hi ha 750 registres, ocupant el quart lloc de la Unió per milió d’habitants. Actualment hi ha 101 empreses que tenen el Distintiu de garantia de qualitat ambiental. D’aquest total, 25 empreses el tenen per un total d’uns 800 productes i 76 empreses per un total de 98 establiments de serveis.