Territori

El conseller Espadaler lliura el Distintiu de garantia de qualitat ambiental a l'Hotel Cal Teixidó d'Estamariu

query_builder   17 octubre 2003 20:32

event_note Nota de premsa

El conseller Espadaler lliura el Distintiu de garantia de qualitat ambiental a l'Hotel Cal Teixidó d'Estamariu

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, ha lliurat aquest vespre el Distintiu de garantia de qualitat ambiental a l’establiment hoteler Cal Teixidó d’Estamariu (Alt Urgell) per acomplir els requisits de política i gestió ambiental.

El Distintiu de garantia de qualitat ambiental és un sistema d’etiquetatge ecològic que es va crear a través del Decret 316/1994, de 4 de novembre, de la Generalitat de Catalunya, per garantir la qualitat ambiental de determinades propietats o característiques dels productes. El Decret 296/1998, de 17 de novembre, amplia l’àmbit del Distintiu de garantia de qualitat ambiental als serveis, de forma que es completa aquest sistema oficial de certificació ambiental.

Cal Teixidó és un hotel de muntanya emplaçat en una antiga casa totalment restaurada, al bell mig del poble d’Estamariu, a la vall del Segre. Aquest establiment segueix un manual de política i gestió ambiental molt rigorós. Els criteris ambientals valorats per la concessió del distintiu van des de la gestió de residus fins a l’ estalvi d’aigua i d’energia. L’hotel disposa d’una instal·lació d’energia solar tèrmica per a la producció d’aigua calenta sanitària i calefacció i té especial cura de regular la generació de sorolls elevats. A nivell d’integració paisatgística es controla que tots els materials i el disseny permetin la màxima integració amb l’entorn.

El Distintiu atorga, d’una banda, una informació millor i més fiable als consumidors i usuaris i, d’altra banda, promociona el disseny, la producció, la comercialització, l’ús i el consum de productes i de serveis que superen determinats requeriments de qualitat ambiental més enllà dels establerts com a obligatoris per la normativa vigent.

El Departament de Medi Ambient, fomenta la participació voluntària d’entitats i empreses en procediments d’auditoria ambiental de sistemes de gestió i d’aplicació de bones pràctiques. L’objectiu és que els models de gestió de les  empreses incorporin també els aspectes ambientals derivats de les seves activitats i implantin una estratègia de millora continuada amb l’objectiu de reduir els seus impactes ambientals.

El Departament  de Medi Ambient, que considera el sector turístic un sector clau en el desenvolupament sostenible, ha potenciat la participació d’aquestes empreses en els sistemes de qualificació ambiental i ha concedit els distintius a 16 càmpings, 24 hotels, 18 albergs i 3 cases de pagès, distribuïts a les següents poblacions:

 16 càmpings: Roda de Barà (2), Camarasa (2), L’Estartit (2), Calella, Tossa de Mar, Sitges, Clariana de Cardener, Taradell, Navès, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Vilanova de Prades, Saldes i Calonge

 24 hotels: Salou (11), Lloret de Mar (3), Girona (2), Barcelona, Tarragona, Pineda de Mar, Vilanova i la Geltrú, Ribes de Freser, Figueres, Estamariu, Queralbs.

 18 instal·lacions juvenils: Vilanova de Sau, Salardú, La Seu d’Urgell, Dosrius, Navès, Girona, Vic, Castellbell i el Vilar, Castelldefels, Queralbs, Deltebre, Talamanca, Calafell, Olot, El Masnou, Tàrrega, Lleida, Alp.

 3 residències-cases de pagès: Pujalt, Montblanc i Cornellà de Terri.