Territori

El conseller Espadaler presenta les dades d'animals abandonats l'any 2002

Es van abandonar 11.241 gats i gossos i se'n van donar en adopció 5.324

query_builder   16 juliol 2003 18:08

event_note Nota de premsa

El conseller Espadaler presenta les dades d'animals abandonats l'any 2002

Es van abandonar 11.241 gats i gossos i se'n van donar en adopció 5.324

El conseller de Medi Ambient ha presentat avui a Lleida les dades d’animals abandonats l’any 2002 i ha reclamat, un cop més una compra responsable dels animals de companyia. Ara que arriben les vacances és habitual que moltes famílies abandonin els seus animalons, una conducta que està penalitzada en la nova Llei de Protecció dels Animals que va aprovar el Parlament de Catalunya fa unes setmanes i que avui publica el Diari Oficial de la Generalitat.

Les dades presentades avui pel conseller al Centre de Recuperació de la Fauna de Vallcalent a Lleida són prou explicatives del grau d’abandonaments que es produeix al nostre país. L’any 2002 les diferents protectores que hi ha ubicades per tot Catalunya van recollir un total de 11.241 gats i gossos (8.565 gossos i 2.676 gats), dels quals, encara no la meitat es van poder donar en adopció (5.324, concretament 4.394 gossos i 930 gats).

La nova Llei de Protecció dels Animals prohibeix sacrificar els gats i els gossos que siguin abandonats per la manca de responsabilitat dels seus amos. Per aquest motiu s’accentua la cria de gats i gossos per tal de prevenir els abandonaments actuant des de l’inici. La seva cria per particulars està regulada i controlada així com també els anuncis de vendes i donacions a les revistes i publicacions. La Llei promou l’esterilització com a principal mesura per prevenir l’abandonament d’animals no desitjats. El conseller ha fet una criada a la responsabilitat social de les persones envers els seus animals de companyia.

Animals exòtics

També s’ha constatat que, en els darrers anys, hi ha hagut un increment dels animals de companyia exòtics que s’han abandonat. Així doncs, al Centre de Vallcalent s’han pogut recollir darrerament lloros, iguanes, serps, mapatxes o tortugues de terra el que posa de manifestat l’evolució dels gustos dels ciutadans envers els seus animals de companyia i la complexitat i diversitat del tractament que se’ls hi ha de donar.  L’any 2002 es van recollir a tot Catalunya 2.383 animals exòtics i en el que portem de l’any 2003 ja se n’han recollit 1.431.

Finalment, el conseller ha presentat la xarxa d’Oficines de Protecció dels Animals que s’han posat en funcionament a les diferents demarcacions de Catalunya.