Territori i Sostenibilitat

El conseller Espadaler lliura el primer Distintiu dequalitat ambiental a una casa de turisme rural

query_builder   19 gener 2003 17:50

event_note Nota de premsa

El conseller Espadaler lliura el primer Distintiu dequalitat ambiental a una casa de turisme rural

 La Residència-Casa de Pagès Cal Carulla, que ha instal·lat sistemes d’energia respectuosos amb el medi ambient, s’ha convertit en pionera dins el sector de l’agroturisme.

Ramon Espadaler ha lliurat el primer Distintiu de garantia de qualitat ambiental concedit a una residència-casa de pagès de Catalunya, per acomplir els requisits de respecte al medi ambient.

Cal Carulla, al municipi de Pujalt (Anoia) va obrir les seves instal·lacions l’any 2000 com allotjament rural independent i pot allotjar 13 persones. Els criteris ambientals valorats per la concessió del distintiu han estat els seus tancaments exteriors equipats amb doble vidre, els sistemes de regulació de la temperatura i d’estalvi d’aigua a dutxes, aixetes i vàters a totes les habitacions.

El Distintiu de garantia de qualitat ambiental és un sistema d’etiquetatge ecològic que es va crear a través del Decret 316/1994, de 4 de novembre, de la Generalitat de Catalunya, per garantir la qualitat ambiental de determinades propietats o característiques dels productes. El Decret 296/1998, de 17 de novembre, amplia l’àmbit del Distintiu de garantia de qualitat ambiental als serveis, de forma que es completa aquest sistema oficial de certificació ambiental.

El Distintiu atorga, d’una banda, una informació millor i més fiable als consumidors i usuaris i, d’altra banda, promociona el disseny, la producció, la comercialització, l’ús i el consum de productes i de serveis que superen determinats requeriments de qualitat ambiental més enllà dels establerts com a obligatoris per la normativa vigent.

La etiqueta ecològica que ha lliurat avui el conseller Espadaler, valora i potencia els productes i serveis que demostren tenir menor impacte sobre l’entorn, i reconeix públicament l’esforç realitzat per les empreses del sector de l’agroturisme.

El Departament  de Medi Ambient, que considera el sector turístic un sector clau en el desenvolupament sostenible, ha potenciat la participació d’aquestes empreses en els sistemes de qualificació ambiental i ha concedit els distintius a 15 càmpings, 19 hotels, 9 albergs i 2 cases de pagès, distribuïts a les següents poblacions:

 15 càmpings: Roda de Barà (2), Camarasa (2), L’Estartit (2), Calella, Tossa de Mar, Sitges, Clariana de Cardener; Taradell, Navès, Roses, Sant Feliu de Guíxols a Vilanova de Prades.

 19 hotels: Salou (9), Lloret de Mar (3), Girona (2), Barcelona, Tarragona, Pineda de Mar, Vilanova i la Geltrú i Ribes de Freser.

 9 instal·lacions juvenils: Vilanova de Sau, Salardú, La Seu d’Urgell, Canyamars, Navès, Girona, Vic, Castellbell i el Vilar i Castelldefels.

 2 residències-cases de pagès: Pujalt i Montblanc.

Les residències-cases de pagès que es vulguin acollir al distintiu han de respectar la integració paisatgística i aplicar mesures de sostenibilitat com l’aplicació de la recollida selectiva, l’estalvi d’aigua, la eficiència energètica i les compres verdes.