Territori

El Parlament aprova la modificació de la Llei Protecció dels Animals

query_builder   26 juny 2003 10:53

event_note Nota de premsa

El Parlament aprova la modificació de la Llei Protecció dels Animals

La Llei prohibeix el sacrifici de gats i gossos abandonats i potencia el control de la cria per evitar l’increment de les poblacions

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui la Llei de protecció dels animals que deroga la Llei de l’any 1988 i que va ser, en el seu moment, pionera a l’Estat espanyol. Aquesta Llei ha estat elaborada per una ponència conjunta amb representants de tots els partits polítics amb representació parlamentària i hi ha participat totes les entitats d’aquest àmbit com són les entitats proteccionistes, la federació de caça, el gremi de comerciants dels animals de companyia, col·legi de veterinaris, facultats de veterinària i les entitats municipalistes de Catalunya.

Les principals novetats de la Llei són que es reconeix als animals com organismes dotats de sensibilitat psíquica a més de física, la qual cosa els hi atorga una sèrie de drets.

Prohibit sacrificar els gats i gossos i major control de les cries

Un dels punts destacats de la Llei és que es prohibeix sacrificar els gats i gossos que siguin abandonats per la manca de responsabilitat dels seus amos. D’aquesta manera es prohibeix el sacrifici de gats i gossos a les instal·lacions per al manteniment d’animals de companyia, i als nuclis zoològics en general, excepte per motius humanitaris i sanitaris.

També s’accentua el control de la cria de gats i gossos, per tal de prevenir els abandonaments actuant des de l’inici, i és per això que la cria de gats i gossos per particulars estarà regulada i controlada, així com els anuncis de vendes i donacions de gats i gossos a revistes i publicacions.

Animals exòtics de companyia i animals de competició

La llei també té en compte els actuals models de societat en relació amb els nous animals de companyia. Introdueix el concepte d’animal de companyia exòtic. I estableix la possibilitat d’obligar a identificar i registre al Registre general d’animals de companyia a tots aquells animals de la fauna exòtica que la seva tinença pugui representar un risc per la seguretat de les persones o del medi ambient en cas que siguin alliberats.

També es crea el registre d’animals de competició, acompanyat d’altres requisits que farà possible donar un retir digne als animals de competició, llebrers i cavalls, quan finalitzin la seva activitat esportiva.

Inspecció i vigilància dels animals de companyia

Per últim, aquesta llei responsabilitza als alcaldes i als municipis en tots aquells aspectes que fan referència a la identificació i el cens dels gossos, en la inspecció del compliment de les obligacions que imposa aquesta llei i en l’obertura d’expedients i imposició de les sancions per infraccions lleus.

Els expedients per infraccions greus i molt greus seran sancionats per la Generalitat, i l’import de les sancions, la llei determina que siguin destinats, amb caràcter finalista a actuacions que tinguin per objecte el foment de les actuacions de protecció dels animals.

S’actualitzen les sancions, la sanció mínima és de 100 euros i la màxima de 20.000 euros. Les infraccions lleus són sancionades amb multa de 100 a 400 euros, les greus de 401 a 2.000 euros i les molt greus de 2.001 a 20.000 euros.