Territori

El Departament de Medi Ambient presenta la campanya de recollida selectiva de Nadal

-"El teu petit gest pot canviar el món", lema de la campanya

query_builder   10 desembre 2002 19:11

event_note Nota de premsa

El Departament de Medi Ambient presenta la campanya de recollida selectiva de Nadal

-"El teu petit gest pot canviar el món", lema de la campanya

L’augment del consum durant les festes nadalenques genera gran quantitat de residus, com ampolles de vidre, embolcalls de regals, piles o restes de menjar. Bé és cert que aquesta no és l’única època de generació excepcional, atès que Catalunya, per la seva important tradició turística, també té en els mesos estiuencs una gran generació de residus, centrada molt en localitats turístiques litorals i de muntanya. És cert, però, que les festes nadalenques presenten una característica obvia: els residus es fan més visibles pel tema de celebracions i regals i, aprofitant aquestes dates, el Departament de Medi Ambient convida els ciutadans a la reflexió sobre la importància de la recollida selectiva.

La campanya d’aquest Nadal té com objectiu principal promoure la participació ciutadana en la recollida selectiva de les deixalles i fer possible aconseguir un canvi d’hàbits i de costums.

Cal valorar la importància de la recollida selectiva dels envasos, papers d’embolcall, etc., per la seva incidència en la millora del medi ambient, per la necessitat de realitzar una gestió sostenible de residus i per la importància de convertir la utilització d’un contenidor en un gest quotidià.

Es tracta d’una campanya de sensibilització que mira d’aconseguir un fort impacte conceptual i visual que es resumeix en el següent eslògan: El teu petit gest pot canviar el món.

Els missatges clau que rebran  els ciutadans són:

 Tots els residus recollits selectivament s’aprofiten

 Participar en la recollida selectiva aporta beneficis socials i ambientals

 Hi ha tres contenidors per a la recollida selectiva d’envasos: verd, blau i groc

 No participar és no apostar per un futur amb qualitat

Cal que el ciutadà entengui que les actuacions personals tenen molt a veure amb la qualitat ambiental del país i que són corresponsables a l’hora de vetllar per una gestió correcta dels residus que generem, que poden comprovar que el seu esforç serveix per alguna cosa i que han de conèixer les greus conseqüències mediambientals que comporta el no reciclar.

Les dades de la Junta de Residus demostren que, durant les festes de Nadal, augmenta la recollida de tot tipus de residus. De forma detallada per a cada cas, els resultats obtinguts de finals de 2001 i principis de 2002 són:

 Pel que fa a la recollida selectiva de vidre, el gener se supera en un 30% la mitjana de recollida selectiva de Catalunya mensual (1 kg/h/mes).

 En el cas del paper i cartró, aquest valor s’incrementa en un 25% el gener respecte la mitjana de recollida selectiva mensual (0,39 k/h/mes).

 En el cas dels envasos lleugers, l’increment de la recollida selectiva en època nadalenca se situa en el 10% respecte la mitjana de recollida mensual (0,39 kg/h/mes).