Titular
Juli Fernández i Olivares
Responsable premsa
Joan Rueda
Contacte amb mitjans
Av. Josep Tarradellas, 2-6Tel. 934958234
Fax. 93 495 82 44
Web del departament
Mail de contacte
query_builder 24 gener 2003 12:57
event_note Nota de premsa
El Consell de les Comunitats Europees va aprovar l’any 1992 la Directiva 92/43/CEE de 21 de maig, relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i la flora silvestres, coneguda també com a la Directiva d’hàbitats. Aquesta Directiva, juntament amb la Directiva de les aus, representa actualment, l’instrument més important d’aplicació a tot el territori de la Unió Europea per a la conservació dels hàbitats, les espècies i la biodiversitat. La Directiva s’estructura en dos grans objectius: la creació de la xarxa Natura 2000 per la conservació dels hàbitats naturals i dels hàbitats de les espècies i el sistema de protecció global de les espècies.
La Xarxa Natura 2000 ha de garantir el manteniment (o el restabliment) en un estat de conservació favorable dels hàbitats i els hàbitats de les espècies en la seva àrea de distribució natural dins el territori de la UE. A Catalunya, els espais inclosos en la proposta de llocs d’importància comunitària per a la Xarxa Natura 2000 en la regió biogeogràfica alpina són un total de 17 espais que sumen 172.455ha. Aquesta superfície correspon a un 33,2% del territori de la regió alpina catalana i a un 5,4% de tot el territori de Catalunya.
El termini de sol·licituds serà d’un mes a partir de l’endemà de la publicació de la convocatòria al DOGC. Seran tramitades per la Direcció General de Boscos i Biodiversitat del Departament de Medi Ambient. Els ajuts establerts en aquesta convocatòria es financen d’acord amb el Pla de desenvolupament rural específic de Catalunya per al període 2000-2006. Poden optar a aquests ajuts tant els ens locals (800.000€) com les persones físiques titulars d’explotacions forestals, agrícoles i ramaderes i entitats sense ànim de lucre (100.000€).
Les actuacions que es prioritzaran seran aquelles que tinguin per objectiu la conservació d’hàbitats; les que presentin un vessant demostratiu o divulgador dels beneficis de la Xarxa 2000 envers la població en general i la població local en particular o les que tinguin un caràcter experimental o innovador, entre altres.
Els 17 espais, amb els municipis que tenen una part del terme municipal inclòs són els següents:
1.Prepirineu central català : Guixers, Cava, Gisclareny, Gombrèn, Das, Alp, Vallcebre, Guardiola de Berguedà, Castellar de N’Hug, Saldes, Fígols i Alinyà, Bagà, Urús, La Vànsa i Fornols, Alàs i Cerc, Odèn, Montellà i Martinet, Gòsol, Bellver de Cerdanya, Riu de Cerdanya, Josa i Tuixén
2. Aigüestortes: Esterri d’Àneu, Naut Aran, Espot, Pont de Suert, Alt Àneu, Vall de Boí, Vielha e Mijaran, La Guingueta d’Àneu, Sort, La Torre de Cabdella, Vilaller.
3. Capçaleres del Ter i del Freser: Toses, Vilallonga de Ter, Queralbs, Setcases.
4. Serra Cavallera: Ogassa, Campelles, Pardines, Vilallonga de Ter, Ribes de Freser.
5. Riu Ter: Camprodon, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries.
6. Alt Pallars: Esterri d’Àneu, Naut Aran, Esterri de Cardós, Lladorre, Llavorsí, Tírvia, Les Valls de Valira, Vall de Cardós, La Guingueta d’Àneu, Alt Àneu, Alins.
7. Baish Aran: Canejan, Les, Bausen, Vielha i Mijaran, Bòssost, Naut Aran.
8. Era Artiga de Lin-Eth Portilhon: Arres, Es Bòrdes, Bossòst, Vielha e Mijaran, Vilamós.
9. Esthan de Vielha: Vielha e Mijaran.
10. Riberes de l’Alt Segre: Bolvir, Ger, Fontanals de Cerdanya, Isòvol, Das, Prullans, Bellver de Cerdanya, Riu de Cerdanya, Prats i Sansor, Montellà i Martinet.
11. Serra de Boumort: Abella de la Conca, Baix Pallars, Cabó, Conca de Dalt.
12. Riu de la Llosa: Lles de Cerdanya, Montellà i Martinet, Prullans.
13. Vall Alta de Serradell-Serra de Sant Gervàs: El Pont de Suert.
14. Estany de Montcortès: Baix Pallars.
15. La Torrassa: Esterri d’Àneu, La Guingueta d’Àneu.
16. Beneïdor: El Pont de Bar, Estamariu, les Valls de Valira.
17. La Faiada de Malpàs i Cambatiri: El Pont de Suert.